Prebrojano više od osam tisuća ptica

0

Kao i mnogo godina do sada članovi Ornitološkog društva Brkata sjenica pridružili su se akciji prebrojavanja na cijelom području Neretvanske doline i dijela Pelješca, od Bistrine i Stona do Sresera.

U tri dana, od 15. do 17. siječnja, obišli smo sva područja (prijeđeno je gotovo 700 km) koja smo dobili za odraditi. Stanjem brojnosti i vrsta ptica, uz neke iznimke, smo vrlo zadovoljni. Prebrojano je više od osam tisuća ptica i više od četrdeset vrsta, a točan broj znat ćemo nakon obrade terenskih podataka.

Spomenut ćemo neke podatke: liske se mogu vidjeti u Metkoviću, Opuzenu, Pločama te u svim mjestima uz riječne tokove. Što se tiče patke, osam vrsta zimuje u brojnosti koja je oko 2 500 jedinki širom Neretve. Na zimovanju imamo i rijetke vrste: crnogrloga i ušatog gnjurca, riđe muljače, zlatare pijukavce, velike pozvizdače, crnu patku, žalare cirikavce, ronce, plijenore, a nakon dvije godine i veliki ronac došao je na ušće Neretve.

Kao pticu koja je pokazala veliki napredak po brojnosti spominjemo eju močvaricu koje je izbrojano oko šezdeset jedinki, što je za tu vrstu grabljivice impresivan broj za Neretvu te patku kreketaljku (malobrojna je kod nas na zimovanju!) čija je dosadašnja rekordna brojnosti od 47 jedinki na zimovanju povećana na 52 jedinke ove godine. Radujemo se napretku u brojnosti ptica zimovalica u dolini Neretve, a i šire, kažu u OU Brkata sjenica.

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica

Tijekom siječnja, najčešće sredinom mjeseca, svake godine u Hrvatskoj i diljem Europe radi se zimsko prebrojavanje ptica zimovalica. Cilj je prebrojavanja pokriti što više vodenih površina i prebrojiti ptice zimovalice širom Europe. Podatci koji se dobiju s terena šalju se nacionalnom kordinatoru (Tibor Mikuška) koji će podatke proslijediti europskom kordinatoru. Iz dobivenih podataka, praćenjem stanja, mogu se dobiti podatci o brojnosti populacija i prema potrebi mogu se poduzimati mjere zaštite ugroženih vrsta. Tijekom siječnja tisuće volontera širom Europe pridružit će se prebrojavanju ptica vodarica.

Izvor: Likemetkovic

 

Share.

About Author

Comments are closed.