Učenici od 5. do 8. razreda kreću u školu, dopuštene sportske aktivnosti na otvorenom

0

Premijer Andrej Plenković je na današnjoj sjednici Vlade otkrio da Hrvatska kreće u blago popuštanje epidemioloških mjera od 1. veljače.

Kao što se i najavljivalo, restrikcije će se popustiti u dva segmenta. Tako od 1. veljače u škole na nastavu mogu krenuti učenici viših razreda osnovnih škola, a omogućit će se i veći broj sportskih aktivnosti na otvorenom.

– Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u odnosu na onu od prije nekoliko tjedana. Padaju brojevi i novozaraženih i smrtnosti. Nakon rasprava sa cijelom Vladom i sa Stožerom, u poziciji smo da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u samo dva segmenta. Prvo bi se odnosilo na osnovne škole i mogućnost polaska viših razreda na nastavu. A druga bi se odnosila na veći broj sportskih aktivnosti na otvorenom, rekao je u uvodnom govoru premijer Plenković.

Signal optimizma

Iako je ovime od 1. veljače otvorena mogućnost da učenici viših razreda osnovnih škola krenu na nastavu u škole, u Istri će u narednih 15 dana nastava i dalje biti online. Više pročitajte OVDJE.

– S obzirom na usporavanje distribucije cjepiva, vrijeme je za visoki stupanj opreza. Zato smo nakon temeljite analize odlučili zadržati se na ova dva pravca djelovanja, poručio je Plenković.

Premijer je dodao kako će se mjere revidirati sredinom veljače.

– Vrijeme je za jedan signal optimizma, ali i opreza, zaključio je Plenković ovu temu.

p b

Davor Božinović je govoreći o mjerama rekao da Hrvatska sad uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU.

– Govorimo o malim popuštanjima, ali ona su na dio populacije jako značajna. Odlučili smo se na povratak svih učenika osnovnih škola u klupe. Popuštanje mjera je oprezno jer svako popuštanje mjera nosi rizike. Drugi aspekt je mogućnost bavljenja sportom. Otvorila se mogućnost bavljenja sportom, trening i rekreacija, ali zasad samo na otvorenom. Smatramo da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport jer su mnoge od njih i školske dvorane. Zabrana se ne bi odnosila na bazene i neke beskontaktne sportove. Važno je napomenuti da se popuštanje ne odnosi na mogućnost korištenja zajedničkih prostora poput svlačonica i tuševa, rekao je Božinović.

 

Share.

About Author

Comments are closed.