Haš iz Metkovića s bivšom suprugom i ekipom ‘zavrtio‘ 146 kilograma kokaina. Otkriveno na što su trošili milijune, dio je otišao i na bijesne aute…

0

Bivši supružnici koji su očito i nakon razvoda ostali u odličnim odnosima, Mate J. (59) zvani Haš, bivši ugostitelj, a danas umirovljenik iz Metkovića, i četiri godine mlađa nezaposlena bivša djelatnica jedne banke Sanja J., odlukom suca istrage splitskog Županijskog suda, a na prijedlog USKOK-a, završili su jučer u jednomjesečnom istražnom zatvoru na splitskim Bilicama​.

Branili su se šutnjom i bili su, doznajemo, iznenađeni svime što im se događa, a iza rešetaka su završili zbog opasnosti od ponavljanja djela. Osim njih, u istražnom zatvoru se još od lipnja prošle godine nalazi i 50-godišnji Talijan Andrea M. koji živi u malom mjestu Lavagna blizu Genove, a koji je uhićen s nešto više od 21 kilograma kokaina. Jedini koji nije priveden sucu istrage i nije završio u istražnom zatvoru je 44-godišnjak iz Metkovića, član zločinačke organizacije koju je, smatra USKOK, ustrojio upravo Haš.

– Da točno je da smo preuzeli obranu 59-godišnjaka i 55-godišnjakinje, no ne mogu vam ništa više niti detaljnije govoriti o predmetu jer se radi o uskočkom spisu. Svakako ćemo se žaliti na odluku o određivanju istražnog zatvora – kazao nam je splitski odvjetnik Vinko Gulišija u ime odvjetničkog ureda Gulišija.

policija mt

Čvrsti dokazi

USKOK smatra da ima dovoljno čvrstih dokaza da je skupina u Hrvatsku prokrijumčarila najmanje 146 kilograma kokaina i njegovom preprodajom zaradila najmanje 32 milijuna i nešto više od 600 tisuća kuna.

Kako neslužbeno doznajemo, istražitelji su utvrdili da je Haš nabavio drogu od zasad nepoznatih osoba te ju je u kontejneru dopremio u Metković preko luke Ploče. Njegov 44-godišnji sugrađanin je bio njegova veza s Talijanom i to preko Sanje J. koja je 44-godišnjaku prenosila upute svog bivšeg supruga vezano za poslovanje s Andreom.

USKOK navodno ima dokaze da je Talijan nekoliko puta preko granice prenosio drogu za talijansko tržište, a zanimljiva je situacija bila 16. lipnja 2020. godine, desetak dana prije negoli je “pao” kod Baćine zahvaljujući policijskom ovčaru Johnnyju. Tada je u ranim jutarnjim satima 44-godišnji Metkovac čekao Talijana na adresi koju mu je dala Sanja, na kojoj su se trebali naći zbog primopredaje kokaina.

No Andrea M. je kasnio jer ga je navigacija odvela na pogrešan put, pa je došao na granični prijelaz Nova Sela i izišao iz Hrvatske. Kada je uvidio grešku, vratio se natrag u zemlju i nastavio prema Metkoviću. Kasneći više od dva sata, ​Talijan se poslije napokon našao s 44-godišnjakom koji ga je odveo do svoje kuće gdje su u njegov Mercedes talijanskih registracijskih oznaka ukrcali 21 kilogram kokaina, i to nakon što je on preko Sanje pitao Haša hoće li dati 25 ili 21 kilogram. Kada je Talijan uzeo drogu, navigacija ga je odvela na granični prijelaz Prud na kojem su policijski i carinski djelatnici obavili pregled vozila, no droga tada nije nađena. Bila je dobro skrivena u posebno napravljenom prostoru do kojeg se moglo doći jedino micanjem akumulatora.

Praćeni mjesecima

Istražitelji su mjesecima prije pratili krijumčarski lanac pa su tako zabilježili i da je nakon primopredaje, obavljene u Opuzenu 26. lipnja prošle godine, kada je Talijan i uhićen par sati kasnije kod Baćine, 44-godišnjak javio šefu Hašu da je temperatura bila 28, što USKOK-ovci tumače da je kilogram kokaina prodao za 28 tisuća eura. A to je daleko ispod realnih cijena na našem narkotržištu na kojem se cijena kile “bilog” kreće od 35 do 40 tisuća eura, ovisno o čistoći.

Istražitelji, dakle, smatraju da imaju “u tvrdo” da je Haševa zločinačka organizacija zaradila gotovo 33 milijuna kuna koje je on kao metkovski “capo di tutti capi” podijelio shodno uloženom trudu. Tako je utvrđeno da je on dio novca trošio za svakodnevne potrebe te da je za najmanje 30 tisuća eura kupio Audi A4. Neutvrđenu veću svotu je uložio u izgradnju stanova na zasad nepoznatoj lokaciji u Zagrebu u suradnji sa zagrebačkim poslovnim partnerom albanskog podrijetla te je najmanje 73 tisuće eura otišlo na adaptaciju jednog stana u hrvatskoj metropoli. USKOK smatra i da je njegova bivša supruga od novca zarađenog preprodajom kokaina podmirila dug od oko 250 tisuća eura koji je imala u Addiko banci te je i sebi priuštila bolji automobil – BMW X5 vrijedan 29 tisuća eura.

Vladimir Urukalo/SD

 

Share.

About Author

Comments are closed.