Ministar Ćorić poručio azbestašima: Vlada RH će ponovno sagledati problem neobuhvaćenih Zakonom!

0

Za stotinjak bivših azbestaša iz Ploča, koji nisu bili obuhvaćeni Zakonom o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d., pojavila se nada kako će ipak dobiti novčanu naknadu  za rad u tvrtci koja je proizvodila kočione obloge i druge proizvode. Proizlazi to iz izjave ministra gospodarstva, inače Pločanina, Tomislava Ćorića, koji je istaknuo kako će Vlada RH „problem neobuhvaćenih Zakonom ponovno sagledati“, čim to stanje u proračunu, sada opterećenom potresom i epidemijom, bude dopustilo. U svibnju prošle godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost isplatio je prvu ratu obeštećenja za radnike Plobesta u ukupnom iznosu od 28,4 milijuna kuna, a u ovogodišnjem svibnju planira se isplata druge od tri rate. Naime, sukladno Zakonu o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d. koje je inicirao tadašnji ministar zaštite okoliša i energetike, a današnji ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić pravo na obeštećenje imaju radnici koji su u razdoblju od 8. listopada 1991. godine do 21. listopada 2002. radili u trgovačkom društvu Plobest d.d. te su najmanje pet godina bili izloženi azbestu. Svaki od tih radnika, uključivo i njihovi nasljednici, ima pravo na novčanu naknadu od 219 tisuća kuna.

Jelisava Jerković, Marija Jonić, Slava Zmijarević (umrle) i Nika Šikić

No, početak isplate obeštećenja za bivše radnike Plobesta nije među svima u Pločama izazvao oduševljenje. Obeštećenje se, naime, odnosi na oko 560 bivših djelatnika pločanske tvrtke. Jedan dio bivši azbestovaca, pretpostavlja se oko stotinu, ne uklapa se u propisane uvjete i ne dobiva obeštećenje. Izazvalo je to prijepore i podjele među bivšim kolegama. Oni koji nisu dobili obeštećenje obraćali su se pisanim apelom predsjedniku Vlade RH i saborskim zastupnicima, ne slažući se s vremenskim periodom na osnovu kojega se dodjeljuje novac. Podsjećali su kako je tvrtka osnovana davne 1955. godine,  i da „nikada nije bila van granica Republike Hrvatske, niti u bivšoj SFRJ, a niti u sadašnjoj RH“, te im je nejasno „u kakvu vezu se dovodi navedeni datum kao bitna stavka pri određivanju dodjele obeštećenja onima koji su i prije tog datuma bili izloženi trovanju“. Njih 56 koji su potpisali peticiju sakupili su ukupno 1 213 godina rada u „Azbestu“, mnogi od njih preko tri desetljeća. Npr. Mirko Ostojić radio je punih 36 godina, od 1956.  do 1992., kao i Željko Glučina (1957.-1993.), Vida Draganić sakupila je 34 godine, (1955.-1989.), Jure Radić 33 godine (1960.-1993.). Anka Crnadak ostvarila je punu mirovinu radeći u „Azbestu, te je nakon 35 godina staža otišla iz firme 1993. godine. Njen suprug Uroš sakupio je u „Azbestu“ čak 41 godinu staža i na kraju umro od azbestoze. Niti jedno od njih neće dobiti obeštećenje! Nika Šikić provela je pločanskoj tvrtki punih 26 godina itd.

azbest 4

„Naporima Vlade premijera Plenkovića postignuto je da se Zakonom o obeštećenju ispravi povijesna nepravda prema velikom broju Pločana. Očito je i da neki naši sugrađani, koji nisu obuhvaćeni zakonskim rješenjem, nisu zadovoljni. Očekivanja od proračuna su zbog potresa i epidemije visoka. Unatoč tome, spremni smo, kad se za to steknu okolnosti, problem neobuhvaćenih Zakonom ponovno sagledati“, izjavio je ministar Ćorić

Podsjetimo, uporaba azbesta je danas u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji, zabranjena. Azbest je imao brojnu primjenu, a  udisanje azbestne prašine i vlakana može prouzročiti ozbiljne bolesti.

azbest 2

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti od petka ujutro!

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.