Plenković potvrdio da idemo u novo popuštanje: ‘Od 1. ožujka otvaramo terase kafića‘

0

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je sjednica Vlade.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i vezanom za potres, na dnevnom redu sjednice je i odluka o raspodjeli donacija financijskih sredstava uplaćenih na račun državnog proračuna u akciji „Pomoć za obnovu nakon potresa”.

Na dnevnom redu je i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika (EU) te prijedlog uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode (EU), piše Jutarnji list.

Kampanja ‘Stay safe in Croatia’

Na početku sjednice Vlade uvodno se obratio premijer Andrej Plenković. Osvrnuo se na projekte financirane europskim sredstvima u Dalmaciji i na otocima.

– Drago mi je i da je Ministarstvo regionalnog razvoja pripremilo prvi cjeloviti registar otoka. Riječ je o jedinstvenom registru svih 1244 hrvatska otoka, otočića i hridi. To će svakome omogućiti pristup informacijama o hrvatskim otocima. BIla je i rasprava o izmjeni Zakona o otocima. Investirali smo više od 100 milijuna kuna i potičemo koncept pametnih otoka i ulaganja i to će sigurno biti dobro i za hrvatski turizam. HTZ i ministarstvo je napravilo kampanju ‘Stay safe in Croatia’ koja će omogućiti posjetiteljima da dođu u RH i provedu tu svoje odmore unatoč pandemiji koronavirusa, rekao je Plenković i nastavio o epidemiološkoj situaciji.

– U odnosu na prošli četvrtak sada bilježimo određeni porast. Još ne znam uzroke ovoga trenda: hladnoća, popuštanje mjera, opuštanje modela ponašanja… I dalje moramo zadržati veliki oprez. Danas smo uz Dansku zemlja koja ima najmanju incidenciju zemalja u EU što se tiče novih zaraza. Dobro je da je smanjen broj novozaraženih i hospitaliziranih, onih na respiratorima, preminulih, onih u samoizolaciji…

Popuštanje mjera

Plenković je najavio otvaranje terasa i omogućavanje rada na otvorenim prostorima, no uz epidemiološke mjere.

– Glede sporta, omogućit će se treninzi u zatvorenim prostorima, dodao je Plenković.

– Nastavit ćemo s praćenjem poduzetnika i nastojat ćemo izaći ususret što se tiče očuvanja radnih mjesta. Apeliram na sve da budemo oprezni, zaključio je.

Slika: Ranko Šuvar

 

Share.

About Author

Comments are closed.