Ne ide se u ukidanje 0,5 promila i 10% tolerancije prekoračenja brzine

0

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, rekao je večeras u HTV-ovoj emisiji Otvoreno kako u ovom trenutku ne idu u izmjene zakona što se tiče dozvoljene koncentracije alkohola u organizmu, odnosno dopuštene tolerancije vezane za ograničenje brzine kretanja u prometu, prenosi HRT.

Naime, u javnosti su se zbog prijedloga iz Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine otvorila pitanja ide li se u zabranu vožnje s minimalnom količinom od pola promila alkohola u krvi, odnosno ukidanje tolerancije prekoračenja brzine od 10 posto.

– U ovom trenutku ostaje isto, rekao je Mataija.

Mataija je rekao kako takve izmjene zakonske regulative nije moguće napraviti Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa. Rekao je pak kako idu u druge izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kako bi regulirali kategoriju prijevoznih sredstava koja trenutno nisu regulirana u zakonu – romobila, odnosno raznih drugih naprava na električni pogon.

Marušić: Ne stradava se zbog koncentracije, već zbog promjene obrasca ponašanja

Prometni stručnjak Željko Marušić (Autoportal.hr) rekao je kako mu to izgleda kao prva faza političkog spina – u javnost se pustila određena količina informacija kako bi se vidjela reakcija. Smatra da treba razbiti neke opasne fame, poput tvrdnje da ukidanje odredbe o 0,5 promila alkohola loše utječe na turizam.

– Treba vidjeti kakav je utjecaj sigurnosti prometa na turizam, rekao je Marušić.

– Mislim da treba naći jednu međumjeru, jer je netočno kazati, ili pogrešno, da 0,5 promila utječe na koncentraciju. Koncentracija tu uopće nije bitna. Ne stradava se zbog koncentracije, već zbog promjene obrasca ponašanja, a 0,5 već jako utječe na promjenu obrasca ponašanja, i promjena obrasca ponašanja se događa negdje iznad 0,2. Već s 0,3 promila alkohola je drukčiji obrazac ponašanja, vozači se zalijeću kroz crveno, brzo voze, ne poštuju druge, dodao je Marušić.

Slika: HRT/Otvoreno

 

Share.

About Author

Comments are closed.