ZLATKO CANJUGA GRADI TRGOVAČKI CENTAR I SPAŠAVA PRORAČUN GRADA PLOČA?

0

Na prošloj, prekinutoj, sjednici Gradskog vijeća Grada Ploča vladajući su pokušali neposredno prije sjednice uvrstiti u dnevni red prodaju čak 30 tisuća metara četvornih gradskoga zemljišta (gotovo 14 milijuna kuna), „najveću prodaju zemljišta u povijesti Grada“, kako je to opisala pločanska oporba koja je, između ostaloga, i zbog toga napustila sjednicu Vijeća, ne slažući se s prodajom zemljišta neposredno prije izbora. Trenutačno stanje u gradskog blagajni nije dobro, jer postoje višemilijunske obveze prema dobavljačima.

1.

Riječ je o zemljištu poslovne namjene u blizini LIDL-a u Ulici Crna Rika bb. Za to zemljište zainteresirana je tvrtka ENS, u vlasništvu Zlatka Canjuge, bivšeg glavnog tajnika HDZ-a i savjetnika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Canjuga je široj javnosti poznat po političkom djelovanju devedesetih godina prošloga stoljeća. Uz nabrojene funkcije bio je član Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti u uredu Predsjednika Republike, a javnost ga pamti kao predsjednika NK Croatia, u doba kada se zagrebački Dinamo tako zvao.

Njegova tvrtka, u pismu namjere koje je uputila Gradu Ploče, zainteresirana je za neizgrađeno građevinsko zemljište površine između 25 tisuća i 30 tisuća „kvadrata“, s odgovarajućim prometnim rješenjem i potrebnom komunalnom infrastrukturom,  na kojemu bi gradila trgovački centar s potrebnim sadržajima poput parkirališta, gospodarskog dvorišta itd.

2.

Kako su naveli, izgradnju i opremanje objekta financirali bi iz vlastitih sredstava, a ukupna planirana vrijednost investicije iznosila bi oko deset milijuna eura. Za samo zemljište utvrđena je početna cijena za natječaj od 460 kuna po metru četvornom, što za 30 tisuća „kvadrata“ iznosi 13,8 milijuna kuna. Gradnja trgovačkog centra bila bi gotova za najviše dvije godine, a bilo bi zaposleno preko 100 radnika.

U ENS-u su istaknuli kako im je Grad Ploče od posebnoga interesa jer smatraju „da bi izgradnja trgovačkog centra s navedenim sadržajima svojom ponudom značajno pridonijela razvoju lokalne zajednice i otvaranju novih radnih mjesta, kako Gradu Ploče tako i okolnim mjestima koja mu gravitiraju“.

3.

Ako se ova investicija realizira, u samo nekoliko stotina metara zračne linije biti će više prodajnih centara. Naime, na tom području već se nalaze LIDL, TOMMY i Studenac, a Grad je nedavno, za izgradnju prodajnog centra, prodao zemljište i Plodinama.

Slike: Jutarnji list i rogotin.hr

O Ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika, koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro!

Share.

About Author

Comments are closed.