Brojni ronilački klubovi čistili podmorje oko Blaca

0

Ekološko roniteljski klub Leut iz Blaca organizirao je tradicionalnu ekološku akciju čišćenja podmorja “Blace 2021”, piše Slobodna Dalmacija.

Ovaj projekt je održan pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a uz domaćine članove ERK Leut podmorje su čistili i ronioci iz klubova Periska-Ploče, Vidra-Ljubuški, Neum, Malo More Komarna, HVIDRA Split, Crveno jezero Imotski, Pula, “Deta 5” Metković te Wlay Zagvozd.

Podmorje se čistilo u uvalama oko naselja Blace te je izvučena velika količina svakovrsnog otpada. Dominirale su automobilske gume, plastika, odbačeni ribarski i građevinski materijal, pa čak i ostaci jedne pedaline.

capture 1

Ova eko akcija se tradicionalno održava od 2016. godine i u njoj sudjeluju članovi ronilačkih udruga koji, osim ljubavi prema ronjenju, imaju zajedničku želju očuvanja Jadranskog mora za generacije koje dolaze.

Inače, članovi udruge ERK „Leut“ iz Blaca do sada su organizirali brojne akcije čišćenja podmorja, a među njima svakako je najznačajniji projekt „Eko tjedan 2021.“, koji se održao od 17. do 24.04.2021. Članovi Ekološko ronilačkog kluba Leut ukrcali su se na dva broda te su odrađene eko akcije čišćenja i snimanja podmorja na mjestima sidrenja turističkih brodova na Mljetu, Korčuli, Hvaru i Šćedru.

Projekt se održava uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Eko akcija započela je na Mljetu u mjestu Pomena nakon toga uslijedila je Korčula, Hvar te Šćedro. Tijekom akcije koju je financirao Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvađena velika količina otpada koja je predana lokalnim komunalnim poduzećima.

Stanilsav Soldo/Slododna Dalmacija

ERK LUET

Share.

About Author

Comments are closed.