Mjesto s 500 stanovnika ima sedam hotela u kojima je 600 ležajeva

0

Privatnim smještajem dominiraju apartmani s tri zvjezdice, svakog ih je ljeta sve više s četiri zvjezdice, a tu su i četiri kampa

Drvenik, mjesto na Makarskoj rivijeri, ugnijezdio se u dvjema uvalama obrubljenim šljunčanim plažama iznad kojih se uzdiže Biokovo, a ispred kojih se protežu Hvar, Pelješac i Korčula. Plaže su uredno popunjene, kafići i restorani polupuni, piše Vecernji list

 

Nemjerljivo bolje nego lani

Sezona je počela dobro, nemjerljivo bolje nego prošle godine – govori nam naš turistički vodič Matko Burić, bivši direktor Turističke zajednice Drvenik, koji je od 2017. godine načelnik Općine Gradac, čiji je Drvenik sastavni dio. Drvenik je izgrađen nakon potresa 1962. godine kada je napušteno urušeno staro selo iznad Gornje i Donje Vale u kojima su mještani izgradili kuće i preselili se. Drvenik ima 500 stanovnika i sedam hotela s 4 zvjezdice u kojima je 600 ležajeva. Ukupno imaju registriranih 4000 ležajeva. Dominiraju apartmani najvećim dijelom s tri zvjezdice, a sve više ih je i s 4. Drvenik ima i četiri kampa. Prije COVID sezone ostvarili su 300.000 noćenja. Mjesto je obrubljeno plažama. Najveća je u Donjoj Vali, u Gornjoj Vali su tri, a do plaže Lučica, istočno od mjesta, vodi lungo mare. – Do Dube, Vire i Čiste, koje su prema Makarskoj, gradi se lungo mare, nakon čega će se moći doći i šetnjom iz mjesta, a ne samo automobilom ili morskim putem, kao sada – najavljuje Burić.

U Donjoj Vali, tik uz plažu trajektno je pristanište. – Drvenik je poznat po trajektu za Sućuraj na Hvaru, ali mi radimo sve kako ne bismo po tome bili najpoznatiji – govori Burić dok ulazimo u Donju Valu. Kaže kako zadnjih godina intenzivno rade na sportsko-rekreativnim sadržajima. Prirodni položaj u uvali ispod Biokova, okruženoj borovom šumom to im olakšava. U mjestu su postavili šest outdoor parkova za vježbanje, kojima su dali imena legendarnih hajdukovaca, a imaju i javnu teretanu. Turisti su jako zainteresirani. Imaju i igralište s najsuvremenijom podlogom. Napravili su i šetnice uz more, a pod Biokovom biciklističke, pješačke i tematske staze. – Uredili smo i označili stazu Alberta Fortisa kojom se on popeo iz Drvenika u Vrgorac kada je tamo zapisao Hasanaginicu – pokazuje nam Burić s vidikovca koji su uredili ispod starog sela. Jedini stanovnik napuštenog sela je u umirovljenik Aco Jović koji ovdje provodi pola godine.

 

– Imam struju zahvaljujući agregatu, TV, internet. Ovdje je odlično, lipo se spava. Pokrivam se dekom, dok se vi ostali kuhate – priča Jović. Turisti prolaze, drago mu je porazgovarati s njima i ponuditi ih pićem.

Tu su se žene borile s Turcima

– Jutros je jedan par otišao na Biokovo, još se nisu vratili – brine se Jović. U blizini su ostaci utvrde Gradina koju je opjevao fra Andrija Kačić Miočić. Tu su se žene borile protiv Turaka. – Svi muškarci bili su na Klisu i one su se junački oduprle Osmanlijama. Nažalost, poražene su i odvedene u roblje. O tome smo tiskali knjigu, uskoro izlazi i na engleskom. To je jedan zgodan feministički, povijesni detalj, planiramo organizirati i manifestaciju vezanu za taj događaj. Pokušavamo valorizirati našu povijest. Tiskali smo knjigu i o Kostanića grebu, a prostor oko njega ćemo urediti – najavljuje Burić. Kostanića greb, odnosno stećak s ucrtanim reljefom dvojice mladića koji se bore za djevojku, također je jedan od zaštitnih znakova Drvenika.

 

Drvenik se može pohvaliti dobrom opskrbom. Ljeti rade četiri trgovine i tržnica. Imaju poštu, banku i dvije trafike. Zdravstvena zaštita u današnje vrijeme iznimno je važna pa su nakon 20 godina ponovno dobili liječnika. – Otvorili smo ambulantu, a planiramo otvoriti i ljekarnu, Općina Gradac za deficitarne djelatnosti daje poslovni prostor za kunu. Pa, tko želi otvoriti ljekarnu u Drveniku, može se javiti – poziva Burić. I iznajmljivači su svjesni današnjeg trenutka i mnogi od njih od HTZ-a su dobili oznaku Stay safe in Croatia. – TZ Drvenika organizira kulturno ljeto s više od 40 manifestacija. Pozivam sve na Beer fest, festival kraft piva, Vine Expo, sajam vina iz ovog područja, ili sajam domaćih proizvoda koji organiziramo tri-četiri puta u sezoni – poručio je Burić.

Slavica Vuković

 

Share.

About Author

Comments are closed.