Podsjetimo se tko je podržao sadašnji Dan Grada Ploča

0

Već smo pisali o tome kako je na predzadnjoj sjednici Gradskog vijeća otvorena mogućnost da se opet raspravlja o datumu slavljena Dana Grada Ploča. Zadnjih devet godina on je vezan uz svibanjsku pobožnost slavljena Kraljice neba i zemlje – zaštitnice župe, nakon što je prihvaćen prijedlog tadašnjeg pločanskog župnika don Petra Mikića. Do tada se Dan Grada slavio 14. rujna, na godišnjicu akcije Zelena tabla – Mala Bara.

Vodile su se tada žestoke rasprave, a za novi datum glasovali su: HDZ, HSLS, HSS, Pločanska stranka i NL Mate Dugandžić, ukupno 9 vijećnika, dok trojica vijećnika SDP-a nisu glasovali, a četvrti je napustio sjednicu.

Podsjetimo se tko je tada podržao prijedlog don Petra Mikića:

 

Udruga branitelja Grada Ploča: Dajemo punu potporu

Na koordinacijskom sastanku kojeg su sačinjavali predstavnici UBGP, UDHRM, UBIDR-HŽ, PRVI ROČNIK, UDRBP 90/92 održanom 21.03.11. godine u prostoru UBG Ploča na temu izmjena datuma proslave Dana grada Ploča na Dan Župe Kraljice Neba i Zemlje tj. da se na Dan Kraljice Neba i Zemlje slavi i Dan grada Ploča.

Udruga branitelja Grada Ploča je donijela odluku o usvajanju gore navedenog te dajemo punu potporu i suglasnost u provođenju istog.

Predsjednik: Ante Vlahović

 

HSLS: Prihvaćamo prijedlog don Petra Mikića

Ja, kao predsjednik i Izvršni odbor HSLS-a Grada Ploča, shvatili smo da Vi želite da se svi politički subjekti izjasne o vašem prijedlogu da Dan Kraljice Neba i Zemlje bude i Dan Grada. Uzimajući u obzir sve povijesne i političke okolnosti kroz koje je ovaj grad prolazio i Vaš osobno golem doprinos kroz svaki segment (vjerski, kulturni) života u ovom gradu, HSLS kao jedna od najstarijih stranaka u gradu osnovana u lipnju 1990. godine podržava i prihvaća Vaš prijedlog da se Dan Grada slavi na Dan zaštitnice Župe Kraljice Neba i zemlje.

Predsjednik: Matko Radonić

 

HSS: Izražavamo našu iskrenu potporu

na inicijativu da se Dan grada obilježava na dan Nebeskog zaštitnika u duhu hrvatsko – katoličke tradicije. Naime, i te kako nam je stalo do tradicije hrvatskog naroda i želimo poštovati svoje korijene kako ga poštuje većina gradova-župa koji svoj dan slave u duhu katoličanstva. Još jednom Vam se zahvaljujemo na svemu dobrom što ste učinili, što činite za nas i da Vam dragi Bog da snage da dovršite svoju svećeničku misiju, koju ste posvetili našim Pločama. Hvala Vam što ste nas učinili ponosnim, prepoznatljivima gradom s najljepšom Crkvom.

Predsjednik: Zdenko Mateljak; dopredsjednici: Ante Šendo, Zvonko Jerković

 1.

Mjesni odbor Ploče: Želimo da se stvori tradicija u duhu hrvatskog naroda

Mjesni odbor Ploče daje podršku prijedlogu da se Dan Grada Ploča ubuduće slavi na Dan zaštitnice župe Ploče, Kraljice neba i zemlje. Želimo da se zahtjev pločanskog župnika, don Petra Mikića, usvoji na Gradskom vijeću, jer želimo da se stvori tradicija koja bi bila u duhu hrvatskog naroda.

Kao datum Dana Grada bi se uzela zadnja nedjelja u mjesecu svibnju, kao što se Dan zaštitnice župe Ploče, Kraljice neba i zemlje, već slavi.

Predsjednik Vijeća MO Ploče: Zoran Bule

 

Pločanska stranka: Puna podrška don Petru Mikiću

Pločanska stranka daje punu podršku prijedlogu pločanskog župnika don Petra Mikića za pokretanje procedure da se Dan Grada Ploča ubuduće slavi na Dan zaštitnice župe Ploče, Kraljice neba i zemlje, po kojoj je ime dobila i crkva u Pločama. Smatramo da je ova inicijativa hvalevrijedna i nadamo se da će biti prepoznata i od ostalih političkih opcija.

Pločanska stranka se uvijek zalagala za oživljavanje i stvaranje tradicije našeg mladog Grada. Proglašenje Kraljice Neba i Zemlje za Dan Grada smatramo jednim od važnijih koraka u tom smjeru.

Predsjednik: Dino Doboš

 

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića: Dan Grada slaviti u duhu tradicije ostalih hrvatskih gradova

Naš grad je zaista zaslužio biti ono što mu i pripada, grad koji će imati svoj dan i slaviti ga u duhu tradicije svih ostalih hrvatskih gradova. Budući imamo svoju zaštitnicu, Kraljicu Neba i Zemlje, podržavam i stojim uz Vaš prijedlog da taj dan kojeg slavi naša Crkva i Župa postane ponos naših kršćanskih korijena.

Nadajući se da će naši vijećnici prihvatiti Vaš prijedlog, a naš Gradonačelnik učiniti sve kako bi se ova inicijativa ostvarila, osluškujem i glas školske djece, kolega i sugrađana u pozitivnom ozračju.

Ravnateljica: Ina Žderić

 

Kapetan fregate Vlaho Orepić: Vašoj inicijativi iskazujem bezuvjetnu potporu

Vašoj inicijativi iskazujem bezuvjetnu potporu. Kao branitelj iz Domovinskog rata i aktivni sudionik događaja vezanih uz 14. rujna ponosan sam što sam dio istine tog vremena. Isto tako kao župljanin naše župe Kraljice neba i zemlje ponosan san na mogućnost svjedočenja vremenu i događajima u kojima je, usprkos svim nedaćama, a bilo ih je puno, naša sveta „Baraka“ izrasla u Baziliku.

Neosporno je da ćemo mi branitelji dostojanstveno obilježavati 14. rujna ali dan grada treba biti u duhu tradicije naših djedova, u duhu neprekidivih veza hrvatskog naroda i vjere u Boga. 5o godina naše župe ukazuje na činjenicu da je sazrjelo vrijeme da se naš Grad i svjetovno posveti nebeskoj zaštitnici Kraljici neba i zemlje stoga osobno kao zapovjednik vojarne „Neretva“ Ploče i odjeljka Pomorske baze Jug dajem bezuvjetnu potporu vašoj inicijativi.

                                                                                                                                         Vlaho Orepić

2.

 

HSP AS: Kroz djela dokazati privrženost tradiciji hrvatskog naroda

Hrvatska stranka prava Dr. Ante Starčević Ploče podržava u cijelosti inicijativu župnika don Petra Mikića za promjenom dana Grada, na dan nebeske zaštitnice Kraljice neba i zemlje, koja se slavi u zadnju nedjelju mjeseca svibnja.

Pokažite i dokažite kroz djela da vam je stalo do tradicije hrvatskog naroda. Kroz crkvu mi služimo Bogu, zato ustrajmo zajedno u nastojanju, pod okriljem naše crkve, da dan našeg Grada bude u spomen nebeske zaštitnice, Kraljice neba i zemlje.

Predsjednik: Josip Zvono

 

Udruga Prvi ročnik HV: „Ovim činom se uklapamo u tradiciju i kulturu našeg naroda“

Čuvši za Vašu inicijativu da se Dan grada Ploča slavi ubuduće na dan zaštitnice župe Kraljice neba i zemlje, mi Udruga Prvi ročnik dajemo Vam punu podršku i hvala dragom Bogu da se netko konačno i toga sjetio.

Ne želimo biti iznimka među svim našim gradovima koji svoj dan slave na dan njihova nebeskog zaštitnika.

Ovim činom se uklapamo u tradiciju i kulturu našeg naroda. Naglašavamo da ovaj čin ni u kojem slučaju ne bi umanjio spomen i slavlje velike povijesne akcije Zelena tabla-Mala Bara koja je značajna za naš Domovinski rat. Taj dan treba slaviti na najbolji mogući način, to treba biti Dan svih braniteljskih udruga u kojem slavlju će sudjelovati svi naši građani.

Predsjednik: Josip Barbir

 

UDHRM: Nećemo biti drugačiji od ostalih dalmatinskih gradova

Udruga HRM je razmotrila Vaš prijedlog da Dan Župe bude Dan Grada i daje Vam punu potporu u toj inicijativi.

Iako smo učesnici akcije „Zelena tabla-Mala Bara“, ne bi htjeli biti drugačiji od drugih dalmatinskih gradova koji slave Dan Grada ujedno kada i dan svog zaštitnika.

Nadamo se da će Vaš prijedlog biti usvojen na sjednici Gradskog vijeća Grada Ploča

Predsjednik: Ranko Barbir

 

Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata: Iskrena potpora don Petru Mikiću

Izražavamo našu iskrenu potporu na inicijativu don Petra Mikića da se dan grada obilježava na dan Nebeskog zaštitnika u duhu hrvatsko – katoličke tradicije. Naime, i te kako nam je stalo do tradicije hrvatskog naroda i želimo poštovati svoje korijene kako ga poštuje većina gradova – župa koji svoj dan slave u duhu katoličanstva.

Dosadašnji dan grada Ploča koji se obilježava 14. rujna, na dan akcije Zelena tabla-Mala Bara po našem stavu i mišljenju i dalje se treba obilježavati dostojanstveno u svojstvu Spomendana na Prvu pomorsku bitku u Domovinskom ratu i pod službenim pokroviteljstvom Grada Ploča.

Koordinator: Ante Šendo

3. 

Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja: Naši vitezovi su s krunicom išli u boj

Danas je blagdan sv. Ante i Dan Grada Knina. Ulazak Hrvatske vojske u Knin – oslobađanje Knina je povijesni događaj za dragu nam Domovinu, no blagdan svetog Ante dana kraljevskog grada nisu se odrekli u ime te veličanstvene pobjede. Njoj – pobjedi u Oluji diže se veličanstven spomenik na glavnom kninskom trgu.

To nam mora biti putokaz. Naši vitezovi su s krunicom Gospinom oko  vrata išli u boj i u smrt. Zar to smijemo zaboraviti i prezreti.

Njima koji su krvlju svojom zalili našu slobodu, njima u čast tražimo da se usvoji inicijativa našeg župnika.

Bude li tako, sigurni smo da se naši poginuli nikada neće zaboraviti.

Zamjenica predsjednice: Grozdana Štrbić

 

Udruga roditelja poginulih branitelja: Pridružujemo se inicijativi

Grad Ploče je prepoznatljiv širom Domovine i svijeta zahvaljujući geopolitičkom položaju i povijesnim događanjima u nama bliskoj povijesti. Na ovom prostoru dogodile su se radnje i pokreti vrijedni pažnje i u širem smislu, zahvaljujući domoljubnim korijenima i tradiciji da budemo svoji na svome te da odlučujemo o svojoj sudbini koja će nam najviše odgovarati.

Uz poštovanje nadzora svih građana grada Ploča, pridružujemo se inicijativi predlažemo da se Dan grada Ploča slavi na dan zaštitnice župe – grada.

Predsjednica: Pera Čaušević

 

Udruga hrvatskih vojnih invalida: U skladu s hrvatskom i kršćanskom tradicijom

Naš prijedlog je  da se u skladu s hrvatskom i kršćanskom tradicijom za zaštitnika Župe i Grada Ploče ustanovi njegova nebeska zaštitnica Kraljica neba i zemlje.

Sa ovim ne umanjujemo značaj 14. rujna i akcije Zelena tabla-Mala Bara koji se i dalje treba slaviti kao najznačajniji događaj Grada i Županije.

Predsjednik: Ilija Zupčić

Slike: Proslava Dana Grada Ploča 2013. godine

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.