MISA POD ZVIJEZDAMA U ARBORETUMU GRADAC

0

U Arboretumu Zavičajne zbirke Gradac večeras je održana misa koju je predvodio poljski svećenik fra Adam Spałek. Misa se održala u spomen na prvu misu ovog poljskog svećenika održanu na istom mjestu prije 25 godina. Kako fra Adam rado ističe, upravo je Arboretum Gradac, sve do povezivanja s lokalnim župnikom fra Bonom Bilićem, bila mala katedrala poljskih turista u Gracu.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Oko pedeset hodočasnika iz Poljske okupilo se kako bi svetom misom obilježilo veliku obljetnicu hrvatsko-poljskog prijateljstva u Gracu. Riječ je o vjernim posjetiteljima naše turističke destinacije koji su i na ovaj način iskazali prijateljstvo i duboku povezanost dvaju naroda. Tijekom propovijedi, fra Adam se prisjetio prvih dolazaka u Gradac i prijateljstava koje je tada sklopio. Mentalitet mještana, prirodne ljepote Graca, ali i blizina Međugorja bili su presudni da ‘baci sidro’ upravo u ovom malom dalmatinskom mjestu. U organizaciji ovog svećenika Gradac svakoga ljeta posjećuje na stotine poljskih turista koji mu se uvijek rado vraćaju.

9. 10 11 12 13 14 15 16

Arboretum Gradac u aktualnim se uvjetima pokazao kao prikladan prostor za obavljanje vjerskih obreda poput večerašnje mise. Misu pod vedrim gračkim nebom, svojim su glasovima uveličale Ivana Pudar Pećar i Milica Borić, zbog kojih će poljski hodočasnici još dugo nositi uspomenu na Gradac.

17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Po završetku mise, fra Adam je zahvalio župniku fra Boni Biliću i svim domaćinima s kojima je imao priliku raditi na izvrsnoj suradnji tijekom protekla dva i pol desetljeća te izrazio nadu da će se ova suradnja nastaviti i u desetljećima koja slijede. Prvi korak prema ostvarenju tog cilja je održavanje izložbe hrvatsko-poljskog prijateljstva koju Zavičajna zbirka najavljuje za ljeto 2022. godine.

27

 

Share.

About Author

Comments are closed.