Kako je Rogotin postao lider turizma na području Grada Ploča?

0

Mnogi se pitaju kako Rogotin, malo mjesto na sjeverozapadu neretvanske doline, nekoliko kilometara udaljeno od gradskoga središta, drži lidersku poziciju u turizmu na području Grada Ploča, pored puno razvikanijih turističkih destinacija i usprkos ograničenom broju smještajnih kapaciteta i nedostatku klasičnih turističkih sadrža, uključujući i plažu. Uz sve to mještani Rogotina tek se odnedavno bave turizmom, pa im manjka i iskustva.

k

Usprkos svemu, prema podacima Turističke zajednice Grada Ploča, u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje iznimno uspješne 2019. godine upravo u Rogotinu ostvaren je najveći broj i najveći porast noćenja. U prvih pola godine ostvareno je 2 349 noćenja , što je u odnosu na prvih šest mjeseci 2019 (1 716) porast od gotovo 37 posto! Baćina bilježi porast od oko deset posto (1 455:1 324), a Staševica 36 posto (129:95). U ostalim naseljima na gradskome području zabilježen je pad noćenja u odnosu na pretprošlu godinu. Među gostima, najviše je domaćih, a iza njih slijede Nijemci, Česi Mađari, Poljaci, državljani BiH, Ukrajine, Slovačke i Austrije.

Odmor na jezeru Vlaska

suncanje

U razgovoru s gostima, saznajemo da u ovome mjestu, koje se većim dijelom nalazi na otoku, pronalaze mir, opuštajuću atmosferu, prelijepi krajolik, a blizu su poznate turističke destinacije. Supružnici Larry i Jamie iz San Diega, Kalifornija, proputovali su Dansku i Portugal, a prije krajnjeg odredišta Grčke, tri su dana ostali u Rogotinu. Oduševila ih je svjetska atrakcija vjetroorgulje na brdu Trovro, te pogled na dolinu Neretve, a s posebnim su se zadovoljstvom prepustili domaćim dečkima koji su ih čamcem odvezli četiri kilometra dugačkim kanalom koji spaja jezero Vlašku, jednog od simbola Rogotina, s Jadranskim morem, te ih upoznali s zaštićenim rezervatom Parila, a nije nedostajalo ni bliskih susreta s lađarskim ekipama koje se pripremaju za neretvanski spektakl Maraton lađa.

Turisti na vidikovcuTrovro

Obitelj Pranjić, Sandra, Mario i kćerka Ida su Zagrepčani, ali su ih životne okolnosti odvele u norveški Oslo. Ipak, tri su dana izdvojili za Rogotin. To im je mirna baza iz koje upoznaju sve što ih zanima u donjoj Neretvi, od ušća rijeke i kitera do Opuzena, a posebnu pozornost privlači im Pelješki most.

Sandra Ida i Mario Pranjic

U Rogotinu proslavili 25 godina braka

Iz mađarskog gradića Bugac su u Gradac, pa u Rogotin stigli supružnici Anita i Robert Radi. Kažu da je mjesto savršeno za njihov ukus. Vrijeme provode intenzivno i koriste pogodnosti koje im stoje na raspolaganju. U Rogotinu će proslaviti hvale vrijedan jubilej, 25 godina zajedničkoga života!

Anita i Robert Radi 1 Anita i robert Radi 2

Nina, Maruška, Maj i Rok su došli iz slovenskog Kranja, Maj je kite instruktor i dosta vremena provodi na ušću Neretve. Oduševljen je lijepim krajolikom i lokacijom mjesta, a dojam su upotpunili ljubazni domaćini iz obitelji Žderić i „super orahovac“ koji su im servirali. Nini se sviđaju, kako je istaknula, jako susretljivi ljudi, voli gledati barke i ribare, a posebno lađare dok treniraju.

slo

Iz Poprada u Slovačkoj je prvi, ali ne zadnji, put u Rogotin doputovala mlada, četveročlana obitelj, Valentina, Marian, Patrik i Liliana Kuchtova. Kažu da ne vole gužve i galamu i da su tražili tiho i mirno mjesto za odmor. Kada je u pitanju Hrvatska, do sada su bili u Dubrovniku, Splitu, Makarskoj i Podgori, te su upoznavali Biokovo. Istaknuli su da su sve što im treba za odmor pronašli u Rogotinu, te su sa njihovom ljubaznom domaćicom Lenkom, koja ih je iznenadila prigodnim darovima, već dogovorili dolazak idućega ljeta.

s1 s2

poklon

Valentina Marian Patrik Liliana Kuchtova

Kad će plaža?

Marin Glamuzina, glavar Rogotina, nije zadovoljan odnosom trenutačne gradske vlasti prema ovome mjestu. Usprkos obećanjima i činjenici da je plaža planirana u proračunu Grada Ploča, do sada taj projekt nije realiziran. U vrijeme kada broj turističkih posjeta u Rogotinu značajno raste, ovo pitanje postaje jedno od ključnih za daljnji razvoj turističke djelatnosti.

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji je na pločanskim kioscima od petka ujutro!

 

Share.

About Author

Comments are closed.