Prodaje se devastirano i zapušteno radničko odmaralište “Đuro Salaj” u Gradcu, procijenjeno je da vrijedi 3,1 milijuna eura

0

Devastirano i zapušteno radničko odmaralište „Đuro Salaj“ u Gradcu, inače u vlasništvu nekadašnjeg SOUR-a „Titovi rudnici uglja“ Tuzla, čiji su pravni nasljednici rudnici Đurđevik, Banovići, Kreka, Breza, Miljevina, ali i Aluminij Mostar, pred skorom je prodajom – piše Bljesak.info.

– Na sedmi Javni poziv za prodaju devastiranog odmarališta prijavio se jedan ponuđač sa kojim je i zaključen predugovor o kupoprodaji. Postignuta je cijena u iznosu od 4.878.654,52 maraka, a kupac je ‘S DRIVE rent’ d.o.o. Kiseljak, Podružnica Zagreb – potvrdili su u Agenciji za privatizaciju Federacije Bosne i Hercegovine u čijoj je nadležnosti postupak prodaje.

Hotel „Đuro Salaj“ ima četiri kata, ukupne je građevinske površine od 4.448,57 m2 sa pripadajućim zemljištem ukupne površine 6.351 m2. Hotel je devastiran, ali posjeduje vodovodnu, kanalizacijsku, telefonsku i elektro infrastrukturu. Ranije je bilo prigovora da je vještačenjem ustanovljena niža vrijednost od stvarne.

Capture

U Agenciji o tome svemu kažu da je prvo vještačenje rađeno u kolovozu 2013. godine. S obzirom na protok vremena od osam godina nastupilo je dodatno i znatno devastiranje objekta. Uzimajući tu činjenicu u obzir urađena je nova procjena tržišne vrijednosti nekretnine.

Uglavnom, po objavljenim informacijama zamjenik direktora Agencije za privatizaciju Drago Vrbić angažirao je vještaka iz Kiseljaka koji je procijenio da rudarsko odmaralište “Đuro Salaj” u mjestu Gradac na obalama Jadranskom mora u Hrvatskoj sada vrijedi 3,1 milijuna eura. Prema izračunu vještaka – kvadrat hotelskog kompleksa košta 540 maraka, dok je vrijednost zemljišta procijenio na 500 maraka.

Neto građevinsku površinu vještak Zoran Marković procjenjuje na 272 eura po metru kvadratnom. Sadašnja vrijednost objekta na obalama Jadranskog mora, tvrdi Marković, vrijedi 672 eura ili, pretvoreno u bh. valutu, 1.300 maraka. Marković dalje navodi da, zbog starosti građevine, kvadrat hotela “Đuro Salaj” ne može vrijediti 672 eura. On procjenjuje da je maksimalna vrijednost kvadratnog metra – 272 eura ili 540 maraka.

Posebna zanimljivost ili koincidencija jeste da je angažirani vještak upravo iz mjesta čiji se naziv nalazi u imenu tvrtke koja želi kupiti navedenu nekretninu, odnosno iz Kiseljaka. Iz agencije pak tvrde da je procjenu uradio ovlašteni sudski vještak građevinske struke. Novim vještačenjem utvrđeno je smanjenje površine zemljišta (2.606 m2), a koje je bilo obuhvaćeno prvim vještačenjem, te da isto nije u zemljišnim knjigama upisano na SOUR Titovi rudnici, već na fizička lica. Iz Agencije su naglasili da odluku o raspodjeli novčanih sredstava donosi Vlada FBiH u skladu sa Uredbom o načinu korištenja naplaćenih novčanih sredstava iz pasivnog podbilansa poduzeća i banaka.

Inače, zbog spora kada je Hrvatska htjela u funkciju staviti određene nekretnine čiji su vlasnici u BiH Predsjedništvo BiH prije dvije godine zatražilo je popis kompletne imovine koju Bosna i Hercegovina potražuje od Hrvatske, piše Bljesak.info.

Stanislav SOLDO/SD

 

Share.

About Author

Comments are closed.