Po prvi puta na manadrinama u dolini Neretve uočen vrbotoč

0

Na agrumima u dolini Neretve pojavio se novi, do sada proizvođačima nepoznati štetnik, piše Agroklub, a prenosi Likemetkovic.

S obzirom na to da se do sada nisu s njim susreli, upit za determinaciju su uz priloženu fotografiju nametnika poslali Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH), kaže nam mr. sc. Željko Bjeliš, predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća “Neretvanska mladež”.

Kako su doznali od dr. sc. Daria Ivića, rukovoditelja Odjela za biljno zdravstvo HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja, riječ je o vrbotoču (Cossus cossus), leptiru koji je široko rasprostranjen u čitavoj Hrvatskoj. Periodički je i uobičajeno gospodarski štetnik, slično kao i poznatiji mu „rođak“ granotoč (Zeuzera pyrina).

Čest je na šumskom drveću poput vrbe, topole i hrasta, a od voćnih vrsta agrumi su mu poznati i potvrđeni domaćini. Stoga, istaknuo je dr. Ivić, nije neobično što su ga proizvođači uočili. U dolini Neretve, već je utvrđen na šljivama, marelicama i šipku te se svakako, napomenuo je ovaj stručnjak, ne može nazvati neprimjetnim.

No, budući da nije zabilježen na agrumima, čak se ne spominje ni u literaturi, napomenuo je Bjeliš, proizvođači mandarina strahuju od mogućeg sušenja stabala, posebno mladih, na kojima samo jedna ličinka već može uzrokovati sušenje. “Napominjemo, u dolini Neretve u uzgoju je oko 2,5 milijuna stabala ove kulture”, istaknuo je u svom javljanju.

Zbog toga je pozvao nadležne institucije da poduzmu sve potrebne radnje koje uključuju preporuku zaštite i rokove tretiranja kroz cijelu vegetaciju, kako za konvencionalne tako i za proizvođače u ekološkoj proizvodnji, za rodne i nerodne nasade.

Nadalje, za ovu i sljedeću godinu potrebno je provesti praćenje leta i populacije ovoga štetnika, a Bjeliš je predložio i provođenje edukacije proizvođača kako bi pravovremeno reagirali i smanjili moguće štete.

 

Share.

About Author

Comments are closed.