GORAN PROLETA, TRENER NERETVANCA, AKTUALNOG PRVAKA TREĆE HL – JUG I OSVAJAČA ŽUPANIJSKOG KUPA

0

Sprema se Neretvanac na put. Ide na sjever, gost je Nogometnog kluba Mladost Ždralovi. ‘Plava makinja’ će prva u akciju od klubova iz nanjužnije hrvatske županije, koja nema prvoligaša, nema ni drugoligaša, nema ni uvjeta za to, nažalost, tek trećeligaša, i to četiri (Neretva, Jadran Luka Ploče i GOŠK Dubrovnik 1919. su preostala tri), piše Dubrovacki vjesnik.

Nova sezona u južnoj skupini Treće hrvatske lige počinje u drugu subotu, 28. kolovoza, a tri dana prije, u srijedu, 25. kolovoza, igraju se susreti pretkola Hrvatskog kupa. Neretvanac je uspjehom u Županijskom kupu i zborio plasman u daljnje natjecanje, i evo ga, na korak do 32 najbolja u borbi za Rabuzinovo sunce.

– Ha, ne treba isticati kako bi bilo lijepo igrati u šesnaestini finala, te dočekati nekog od prvoligaša – na prvu će Goran Proleta, trener Neretvanca, koji je prošle sezone osvojio duplu krunu, najbolji u južnoj skupini Treće hrvatske lige, najbolji u Županijskom kupu, a čeka ga prvak sjeverne skupine Treće hrvatske lige.

– Mladost je dosta dobra momčad. Dosta je promjena u njenom sastavu. Još ne znamo točno gdje ćemo igrati jer su u tijeku radovi na njihovom igralištu. Stalo nam je puno do te utakmice. Učinit ćemo sva kako bi prošli dalje – naglašava trener Neretvanca.

– Bili smo mlada momčad. U novoj sezoni smo još mlađi. Igrali smo sad protiv Posušja. Izgubili sa 4:3. Gledali su nas iz Hajduka, iz omladinskog pogona splitskog kluba. Oni su dojma kako smo jači nego prošle sezone, ne bih se složio kako je tako u ovom trenutku. Nismo uigrani. Želja je, naravno, biti bolji. Međutim, kažem, čeka nas još dosta, dosta posla.

Capture

Dosta je imena u rubrici dolasci, a nije prazna ni rubrika odlasci. Redom, stigao je Nikola Čepo (vezni) iz GOŠK Dubrovnika 1919., zatim Moris Valinčić (desni bočni) iz zagrebačkog Dinama, zatim iz Zrinjskog Patrik Bošnjak (lijevi bočni) i Nikša Šimić (napadač, krilo), najviše igrača je došlo iz Širokog: Ivan Mustapić (desni bočni), Stipe Tokić (vezni), Teo Herceg (lijevi bočni) i Kristijan Sesar (krilo, vezni), trojica iz splitskog Hajduka: Tvrtko Buljan (stoper), Woo-Min Seo (krilo) i Domagoj Topić (krilo), plus Marko Čuljak (napadač) iz Ljubuškog, te vratar Antonio Katić, a otišli su Ivan Perić (Hajduk), Danijel Lukić (Široki), Luka Bubalo (Neretva), Alonzo Oneil Peart (Kazahstan) i Pero Džidić (Sesvete).

– Nažalost, Miro Krešić nam se ozljedio, te na njega ne može računati u pripremama za novu sezonu – dodao je Proleta.

Neretvanac novo prvenstvo počinje 28. kolovoza kod Uskoka, međutim, sad su na Podvornici okrenuti isključivo pretkolu Kupa Hrvatske i gostovanju na sjeveru Hrvatske, idu put Bjelovara, čeka ih Mladost Ždralovi.

Još smo mlađi!!!

Dvije činjenice su posebno istaknute na kraju prošle sezone: Neretvanac je prvi put na prvo mjesto izbio tek na kraju, popeo se na tron nakon što je dobio utakmicu zadnjeg, 34. kola, kod kuće 2:0 protiv Hrvatskog viteza. U tih posljednjih 90 minuta sezone trebao mu je bod da s vrha skine Jadran Luka Ploče, sastav koji je na vrhu proveo više od trideset kola, točnije, koji samo jedno kolo od prethodnih trideset i tri nije držao barjak u ruci. Zatim, Neretvanac je bio najmlađa momčad prvenstva, koja je u zadnjih 90 minuta sezone imala u startnih jedanaest dvojicu igrača rođenih 2002. godine, pet igrača rođenih 2001., te dvojicu rođenih 2000. godine, zatim koja je na klupi imala još jednog igrača rođenog 2001. godine, dvojicu igrača rođenih 2003., te dvojicu igrača rođenih 2005. godine!

– Neka se zna kako još mlađi dočekujemo novu sezonu. Još mlađi – naglasio je Proleta.

Tri puta u pretkolu, dva puta uspješan

Četiri puta sam kao trener osvojio Županijski kup, a u dosadašnja tri nastupa u pretkolu Hrvatskog kupa prošao sam dalje dva puta. Jednom kao trener Neretvanca kad smo dobili Suhopolje na Podvornici sa 4:0, te igrali kod kuće u šesnaestini finala protiv Istre, prvoligaša. Izgubili smo s 3:1. Bilo je to 2016. godine. Drugi put sam prošao pretkolo kao trener Jadran Luka Ploče kad smo s 1:0 dobili Bjelovar, potom s 3:1 RNK Split u šesnaestini finala, također u Pločama, te igrali u osmini finala protiv Vinogradara i izgubili sa 4:2 u gostima. Bilo je to 2018. godine, a iduće godine sam doživio poraz s pločanskim Jadranom u pretkolu. Izgubili smo na penale kod Belišća. Inače, Neretvanac treći put u svojoj povijesti igra pretkolo Kupa Hrvatske. Prvi put nije bio uspješan. Izgubio je od Bjelovara na penale u Opuzenu. Bilo je to 2007. godine – prisjetio se Proleta.

Želimo u Jedinstvenu Treću ligu

U srijedu nam je na treningu bio gradonačelnik Ivan Mataga. Čestitao nam na uspjehu prošle sezone, duploj kruni, te poželio uspješnu i novu sezonu u koju, iako s još mlađim sastavom nego prošle sezone, ulazimo sa željom izboriti jedno od prva dva mjesta, koja vode u jedinstvenu Treću hrvatsku ligu. Znamo kako u ovom trenutku ne ispunjamo sve uvjete za igranje u njoj, ali vjerujem kako će Uprava kluba uz pomoć Grada uspjeti u tome tijekom ove sezone – poželio je trener Neretvanca.

Tekst i slike: Tonći Vlašić/Dubrovački vjesnik

Share.

About Author

Comments are closed.