KORONAKARTA Panonska Hrvatska se zacrvenila, ostatak i dalje u narančastom

0

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare iznio je informacije o novoj koronakarti koju objavljuje ECDC, piše Dubrovacki vjesnik

– Prema neslužbenim podacima vjerujemo da će jadranska Hrvatska ostati u narančastom, rekao je Beroš i dodao kako su se njihovi izračuni dosad pokazali točnima.

– Ono što je sporno je Panonska Hrvatska koja bi se mogla danas zacrveniti, i to zbog činjenice da je visoki postotak pozitivnih među testiranima, dodao je Beroš.

Te je informacije nedugo nakon Beroševe presice potvrdio i ECDC koji je objavio kartu.

Prema prošloj karti raširenosti koronavirusa, koju je objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Hrvatska je u cijelosti bila narančasta.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svakoga četvrtka na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Turistički konkurenti Hrvatske u pravilu imaju lošiju epidemiološku situaciju od hrvatske obale.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

Tom Dubravec/Cropix

 

Share.

About Author

Comments are closed.