70 godina osmogodišnje škole u Pločama

0

Ove školske godine (2021./2022.) Osnovna škola „Vladimir Nazor“ obilježava jubilarnu 70-tu obljetnicu postojanja osmogodišnje škole u Pločama. Nakon što je Savjet za prosvjetu i kulturu 1951. godine zaključio da treba otvoriti osmogodišnju školu u tada mladom industrijskom mjestu, šesteročlana komisija, u kojoj su bili predstavnici prosvjete, zdravstva i građevinarstva, donijela je rješenje o otvaranju osmogodišnje škole, u kojoj će biti dva niža i tri viša razredna odjeljenja petog i šestog razreda.

Prvih dana rujna 1951. završene su pripreme za početak rada osmogodišnje škole u Pločama. Predstavnici gradske vlasti i NOK Metković (Ploče su tada bile dio područja Narodnog odbora Kotara Metković) uredili su tri učionice u današnjoj Rogotinskoj ulici u tri različite zgrade u koje su smještene klupe koje su bile višak iz metkovske osmogodišnje škole.

02

Prvi ravnatelj bio je Ivan Tomašević koji je održao prvu sjednicu Nastavničkog vijeća 6. rujna 1951. Tada je formirano pet razrednih odjela, izvršena raspodjela predmeta, sati i razredništva.  U razrednoj nastavi bilo je 58 učenika, au predmetnoj 104. Osim posla ravnatelja, Tomašević je predavao nastavu Povijesti, Geografije (zemljopis) i Tjelesnog i zdravstvenog odgoja (tada fiskultura). Kao prve razredne učiteljice radile su Slavka Sušan i Ružica Tomašević. Od predmetnih nastavnika prvi su predavali i Ivo Barbir, te honorarni nastavnici Ante Čuić i Josip Lukić, a tijekom te školske godine u školi su radili i Ivo Marčinko, Hilda Kolić, Jure Barbir, Petar Jaković i Frano Baričić.

Godine 1953./1954. škola je dala prve svjedodžbe 8. razreda. Iste godine otvorena je i gimnazija u Pločama, pa je najveći dio pločanskih učenika školovanje nastavio u njoj. U sastav gimnazije ušli su i viši razredi osnovne škole sve do 1957., kada se ponovo vraćaju u sastav osnovne škole. Od tada pa sve do sredine devedesetih godina prošloga stoljeća rastao je broj učenika i razrednih odjeljenja.

os vladimir nazor ploce

Do izgradnje današnje zgrade Osnovne škole „Vladimir Nazor“ u Pločama, djelatnici i učenici su radili u veoma teškim uvjetima, često se premještajući. Novosagrađenu osnovnu školu, u kojoj se i danas odvija nastava, svečano je 1971. godine otvorila Savka Dabčević Kučar. Školu su financirali općinski i republički fondovi za prosvjetu, ali najveći dio troškova pokriven je iz samodoprinosa koji su pune tri godine plaćali građani Ploča i okolice.

Današnja školska zgrada je izvedena u dva krila P+1 i suteren. Svaki dio, krilo, ima svoj poseban ulaz na kojem se nalazi 12 učionica, odgovarajući broj kabineta, predvorja i sanitarnih prostorija. Trenutačno je u jednom smještena osnovna, a u drugom dijelu srednja škola. No, u trenutku gradnje cijeli je prostor bio namijenjen za osmogodišnju školu, a srednja škola se uselila privremeno, do izgradnje nove zgrade što još nije realizirano. Od izgradnje Športske dvorane 1986., Osnovna škola koristi prostore dvorane i vanjsko školsko igralište za Tjelesni odgoj. Područje škole obuhvaća grad Ploče s okolnim mjestima: Baćinom, Stablinom, Plinom i Peračkim Blatom. U sastavu škole je i Područna škola Rogotin s prva četiri razredna odjeljenja, koji školovanje  od 5. razreda nastavljaju u Pločama.

Osnovna skola Vladimir Nazor Ploce

Dosadašnji ravnatelji i imena škole

Nastavnici koji su obnašali dužnost ravnatelja od osnutka škole do danas su: Ivan Tomašević, Ivo Barbir, Andrija Hajvaz, Ante Dodig, Meri Glavinić, Javorka Musulin i Tihana Pažin.

Naziv škole mijenjao se u svojoj prošlosti, sukladno čestim promjenama imena samog grada. Tako se od 6. prosinca 1951. najprije zvala Osmogodišnja škola u Kardeljevu, od 30. lipnja 1974. Osnovna škola Ploče, od 29. srpnja 1976. Osnovna škola „Vladimir Nazor“ u Pločama, od 16. travnja 1980. Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Kardeljevo, te od 10. listopada 1990. nosi današnji naziv Osnovna škola „Vladimir Nazor“ Ploče.

O ovoj temi čitajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

Share.

About Author

Comments are closed.