Canjuga odustao od zemljišta u Pločama?

0

Na raspisani natječaj Grada Ploča za prodaju zemljišta površine 30 tisuća „kvadrata“ nitko se nije javio. Riječ je o zemljištu u Poduzetničkoj zoni oko čije se prodaje digla velika prašina, jer su oporbeni vijećnici bili uskraćeni za određene informacije. Za zemljište je bila zainteresirana tvrtka ENS, u vlasništvu Zlatka Canjuge, bivšeg glavnog tajnika HDZ-a i savjetnika predsjednika dr. Franje Tuđmana Njegova tvrtka, u pismu namjere koje je uputila Gradu Ploče, tražila je neizgrađeno građevinsko zemljište površine između 25 tisuća i 30 tisuća „kvadrata“, s odgovarajućim prometnim rješenjem i potrebnom komunalnom infrastrukturom,  na kojemu bi gradila trgovački centar s potrebnim sadržajima poput parkirališta, gospodarskog dvorišta itd.

Odluku o raspisivanju javnog natječaja  donio je novi sastav Gradskog vijeća, čiju većinu predvodi SDP, nakon što to nisu uspjeli usvojiti neposredno pred prošle lokalne izbore. I tada je vladajuću koaliciju predvodio SDP, ali su ostali bez kvoruma zbog unutarstranačkih razmirica i odlaska oporbenih vijećnika sa sjednice. Tada su vladajući pokušali neposredno prije sjednice prodaju uvrstiti u dnevni red, ali se pločanska oporba usprotivila „najvećoj prodaji zemljišta u povijesti Grada“, smatrajući, između ostaloga, da je glavi cilj prodaje krpanje proračunskih rupa. Naime, stanje u gradskoj blagajni nije dobro, a akumulirani minus na kraju prošle godine iznosio je više od sedam milijuna kuna.

1.

Riječ je o zemljištu poslovne namjene u blizini LIDL-a u Ulici Crna Rika bb. Veličina samih objekata bila bi sedam tisuća „kvadrata“, kako je ENS naveo u pismu namjere kojega oporbeni vijećnici nisu mogli vidjeti, a o čemu se točno radi saznali su tek nakon inzistiranja na sjednici Vijeća.

Podsjetimo se pojedinih stavova prije negoli je postalo jasno da se na raspisani natječaj nitko nije javio.

Zaštićeni interesi Ploča

Zamjenik gradonačelnika Ploča Ivan Marević (SDP) odbacio je optužbe oporbe da se radi o rasprodaji gradskoga zemljišta istaknuvši kako je u toj Poduzetničkoj zoni prodano tek nekoliko postotaka zemljišta. Naglasio je kako su definirani određeni mehanizni poput onoga da se kupcu zabranjuje daljnja prodaja nekretnine u roku od deset godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji nekretnine, Također, Grad Ploče se obvezao da će kupac-investitor s kojim bude zaključen ugovor o kupoprodaji nekretnine ostvariti pravo na povrat dijela uplaćene kupoprodajne cijene ukoliko ishodi uporabnu dozvolu za građevinu poslovne namjene u roku od 18 mjeseci od dana ishođenja izvršne građevinske dozvole (povrat pet posto uplaćenog iznosa) ili zaposli na neodređeno i puno radno vrijeme deset osoba s prebivalištem na području Grada Ploča (povrat pet posto uplaćenog iznosa), a za svakih dodatnih deset osoba na neodređeno i puno radno vrijeme s prebivalištem na području Grada Ploča dodanih pet posto povrata. Ako kupac-investitor ispuni više ili sve uvjete, popust se zbraja a povrat ne može biti veći od 25 posto ukupno uplaćene ugovorene kupoprodajne cijene. Marević je naglasio da su u ovom slučaju, za razliku od nekih prodaja gradske imovine u prošlosti, zaštićeni interesi Grada.

2.

 

Krešimir Šunjić (HDZ) podsjetio je kako je preporuka revizorske i konzultantske tvrtke BDO još prije četiri godine bila da se donese Strategija upravljanja imovinom i da Grad to još uvijek nije napravio. Za HDZ je to nužno, jer, kako je istaknuo, zemljište se raprodaje jedino u svrhu krpanja proračuna i da dosadašnje prodaje nisu dovele do povećanja radnih mjesta. Smatra da su najveći problemi u Pločama gubici radnih mjesta i odseljavanje te da se razvoj ne može temeljiti nigdje u svijetu samo na otvaranju maloprodajnih centara, a to je namjena ove prodaje zemljišta kao i prethodne Plodinama. „Do razvoja dovode radna mjesta u proizvodnji i uslugama više razine dodane vrijednosti“, istaknuo je dok je Tomislav Batur (HDZ) naglasio da se spominju radna mjesta, ali da developer koji kupuje zemljište za retail centar nije odgovoran za stvaranje radnih mjesta. On je naime onaj koji nakon što izgradi objekt iznajmljuje prostore drugim poduzetnicima, a oni su ti koji zapošljavaju.

3.

 „Stavljanje u pogon kapitala stečenog u opjevanoj privatizaciji?“

Vlaho Orepić, Pločanin i bivši ministar unutarnjih poslova ne slaže se s načinom rada aktualne vlasti: „Kad netko, u krizna vremena, prodaje vlastitu zemlju i to vjerojatno jedinom kupcu nema sumnje da mu je dobro pripelo.  Kao prvo, tih 13,8 milijuna kuna (ako bude i toliko) koje bi kao grad uprihodili prodajom tri hektara gradske zemlje, ne može sanirati stvarni razlog prodaje, a to je saniranje duga nastalog zbog pada temeljnih prihoda grada koji je dosegao pet posto u zadnjoj godini prethodnog mandata. A i taj novi Mišin prodajni centar, ukoliko se i izgradi, ne može nadoknaditi niti manji dio gubitka od cca 900 radnih mjesta u protekle četiri godine. Niti mu je to namjena. Aktualnoj ekipi ovo je izgleda politički modus operandi. Prisjetimo se slučaja prodaje zemlje, iz prošlog mandata, za izgradnju Mišinih Plodina . I ta prodaja, kao i ova aktualna,  je na isti način predstavljena, odobrena, čak dijelom i naplaćena a problem gradskog duga nije riješen. Pošto se za sad jedini zainteresirani kupac povezuje uz imena Zlatka Canjuge i Martine Novosel ex Todorić u svemu ovome ne treba zanemariti značaj, već svima poznate političke suradnje Krstičevića sa jednom interesnom strukturom unutar pločanskog HDZ-a. Strukturom koja već druge izbore zaredom opstruira sam HDZ.  U političku dovitljivost Miše Krstičevića ne želim ulaziti,  no on je dao parcelizirati gradsku zemlju u skladu sa pismom namjere spomenutog kupca te zemlje. To nije način rada koji se očekuje od nekoga tko obnaša dužnost gradonačelnika. Ne želim niti pomisliti da se radi o “stavljanju u pogon” kapitala stečenog u opjevanoj privatizaciji. U konačnici za najavljenu namjenu i ne treba prodavati zemlju već samo tom uskrslom kupcu omogućiti prihvatljiv dugoročan najam. Npr. godišnji najam za 1 kunu po kvadratnom metru. I sve to po načelu da ima te uvjete dok god radi to što je rekao da će raditi na toj zemlji.  Ovakav pristup, pored toga što bi sačuvao zemlju – gospodarski resurs u gradskom vlasništvu, ne bi trebao smetati ni kupcu, kojem se očito po svaku cijenu želi ugoditi, a niti gradonačelniku kojem je ipak očito dobro pripelo.  Znam koliko je u politici bitan dojam ali ova najavljena prodaja zemlje je jednostavno izvan svake pameti“.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.