MALI NOGOMET – Maslina je neubrana a 60 joj je tek

0

Sve je počelo sasvim slučajno tamo negdje daleke 1962. godine kada se okupila ekipa 14-godišnjaka zaljubljenika u  najvažniju sporednu stvar na svijetu nogomet. Tako, okupljajući se u slobodno vrijeme i igrajući na danas kultnoj Močvari u donjem dijelu koji sada služi kao parking odlučili su osnovati malonogometnu udrugu koja i danas djeluje. „Krivci“ za njihovo djelovanje kroz ovih 60 godina u prvom redu su Mladen Dugadžić Tica, Rade Vojnović, Hrvoje Jakić, Tomislav Beidenegl, Jurica Čikotić, Ivica Andrijašević, Frane i Mladen Marušić, Zlatko Kosovec, nešto kasnije se priključio ekipi Leo Beidenegl kao i mnogi drugi.

1.

Igrajući tako po mnogim turnirima od Ploča, Vrgorca, Metkovića i susjedne Hercegovine osvajali su i vraćali se s vrijednim peharima i priznanjima pod imenom “Ekipa 7”.

2.

Mnogi od njih igrali su veliki nogomet u neretvanskim klubovima gdje su ostavili duboki trag u profesionalnim karijerama, dok su drugi doprinos ugledu grada Ploča dali kroz društvene i sportske aktivnosti.

3.

Nakon niza godina malonogometaši mijenjaju ime u “Banka” koje je bilo kratkog vijeka, da bi nakon godinu dana promijenili ime u “Monaco” te se natjecali u regularnoj malonogometnoj ligi grada Ploča, dok su od 1982. godine trenažni proces imali u sportskoj dvorani u Opuzenu do današnjih dana. Kako su godine prolazile tako se iz ekipe odlazilo i dolazilo, što zbog privatnih ili poslovnih razloga, tada već 40-godišnjaci uključuju se u veteranski ligu grada Ploča u kojoj igraju nekoliko godina.

4.

Već u zrelim srednjim godinama 2003. godine dolazi do nove promjene imena ekipe koja se i dan danas zove “Maslina”, dogovorom odustaju od svih redovnih natjecanja te sa entuzijazmom ovi vrijedni i skromni naši sugrađani igraju rekerativno.

5.

Sami se financiraju od mjesečnih članarina tako da često poslije trenažnog procesa u momentima opuštanja znaju uz skromni domjenak, šalu i pjesmu pokazati svoju postojanosti uz poznate stihove “Ća je život vengo fanažija”.

6.

Kroz svoje djelovanje u ovih 60 godina stekli su i mnoge sportske prijatelje družeći se i odigravajući malonogometne susrete. Tek toliko da se zna i ostane zapisano, više puta ugostili su malonogometnu ekipu liječnika grada Zagreba,  igrali sa veteranima Šibenika, Zadra, Rijeke, Orebića, Dubrovnika, a posljednjih nekoliko godina održavaju uspješnu suradnju sa veteranima Osijeka, te godišnje izmjenjuju susrete na Neretvi i pokraj Drave.

7.

Ali ni tu nisu stali već su prešli granice Lijepe naše, te su bili rado viđeni gosti u Zenici kao i u Kotoru, te Tivtu.

Svaki igrač kada napuni okruglu brojku od 70 godina od ekipe dobije uokviren dres sa svojim imenom, a trenutno najstariji član je Ratko Delić sa 77 godina.

8.

Ekipa Maslina trenutno okuplja 22 malonogometaša a to su: Ivo Nikolac, Ognjen Dragović, Ivo Jelčić, Tomislav Beidenegl, Sejfudin Granić Meša, Ivan Galić, Ivan Batinović Bata, Leo Beidenegl, Dario Marević, Vlado Grbavac, Ivo Jelavić, Luka Franić, Stanko Klarić, Branko Barbir, Ivica Marević Mara, Ivica ostojić, Mladen Dugandžić Tica, Gojko Despalatović, Mate Mustapić, Ratko Delić, Niko Ujdur, Dubravko Lekić.

Za svoj dugogodišnji športski entuzijazam i rad dobitnici su nagrade grada Ploča.

9.

Ova priča nema kraja niti joj se nazire, zato neka “Maslina” i dalje oplemenjuje sa porukom mladima – da nastave i traju kao ovi već danas većinom umirovljenici.

Piše: Branko Kulidžan

 

Share.

About Author

Comments are closed.