Počinje sezona pečenja rakije, u očekivanju zakonskih izmjena

0

Sezona pečenja rakije je pred vratima a mnogi vinogradari pojma nemaju kakvu sve administraciju moraju proći da bi u dvorištima „naložili“ svoje kotlove i izbjegli plaćanje carinskih prekršaja. Trenutačno su u tijeku izmjene i dopune zakona kojim bi se građani koji proizvode jaka alkoholna pića, uglavnom rakiju, za svoje potrebe oslobodili plaćanja trošarine državi.

Međutim, ovakvo zakonsko rješenje objavilo je Ministarstvo financija na Vladinom portalu e-savjetovanje i već je sasvim jasno da će se još ove jeseni „kotlovi ložiti“ po starim pravilima.

Tako svu oni koji namjeravaju proizvoditi alkoholna pića iz voća, moraju i dalje biti upisani u Registar trošarinskih obveza i plaćali su trošarine ovisno o zapremini kotla, što je iznosilo sto kuna za kotao zapremine sto litara, a za kotao zapremine iznad sto litara iznos je 200 kuna.

Ali kad saborski zastupnici izmijene zakon o trošarinama građani koji imaju vlastiti kotao pa primjerice proizvedu 50 litara rakije, više neće imati obvezu plaćanja trošarine. Osim toga više neće morati niti prijavljivati svoju proizvodnju pa financijski inspektori neće provjeravati jesu li premašili zadane limite u proizvodnji rakije.

A do tada se „malim proizvođač jakih alkoholnih pića“ smatra svatko  onaj koji u svom dvorištu proizvodi alkoholna pića za vlastite potrebe i potrebe članova kućanstva te mora plaćati državi dažbine.

Trošarinski obveznici nisu samo vlasnici kotla nego sve osobe koje peku rakiju, na vlastitom ili posuđenom kotlu. Za količine rakije proizvedene preko dozvoljene količine za vlastite potrebe (preko 20 litara čistog alkohola) plaća se trošarina od 53 kune po litri proizvedenog čistog alkohola što drugim riječima znači za litru rakije od 40 % alkohola (16 gradi) taj iznos je 21,20 kunu po litri.

Vinogradari sa kojima smo pričali a koji peku rakiju u dvorištima i pušarama ističu da su spremni platiti tih stotinjak kuna ali da je sam postupak kompliciran jer se najprije trebaju registrirati. Stoga pozdravljaju nove zakonske odredbe koje ih oslobađaju ovakvih birokratskih nameta i obveza. Kažu da će ove godine izdržati ovako a dogodine će valjda sabornici usvojiti novi zakon pa ih više neće boljeti glava u sezoni pečenja rakije.

Naime,  sve poslove oko registracije i naplate trošarina vodi Carinska uprava sa nadležnim carinskim uredima kojima se vlasnici kotlova i osobe koje peku rakiju, najkasnije osam dana prije početka pečenja rakije moraju se prijaviti i registrirati kao mali proizvođači jakih alkoholnih pića. Uz prijavu se daje i izjava  sa podacima o volumenu kotla i mjestu gdje će se peći rakija i sve to vrijedi samo za ovu sezonu pečenja rakije. Tek kad nadležna carinarnica ovjeri obrazac koji služi kao potvrda o upisu u Registar malih proizvođača jakih alkoholnih pića, vinogradar može početi sa pečenjem rakije.

1290763

Svaka promjena vezana uz proizvodnju rakije (promjena adrese, trošarinskog obveznika, promjena volumena kotla ) mora se prijaviti najmanje 8 dana nakon nastanka promjene a ako se odustaje od pečenja rakije odnosno prestaje se sa proizvodnjom alkohola . Odjavljeni kotao se pečati a pečate ga djelatnici Carine o trošku proizvođača, doznajemo u Carinskoj upravi u kojoj također napominju da proizvedenu rakiju mali proizvođači ne smiju prodavati već je koristiti isključivo za vlastite potrebe.

Da država misli ozbiljno govore i kazne.  Tako će se mali proizvođač koji ne prijavi proizvodnju, prodaje proizvedenu rakiju ili ne dostavi na vrijeme izvješće o proizvodnji, ne plati na vrijeme trošarinu ili pak  sam otpečati kotao, biti kažnjen  5 000 – 100 000 kuna a proizvedena rakija će mu se oduzeti.

Drugim riječima, ako se prije pečenja rakije ne registriraju riskiraju drakonske kazne. Sve su to za domaće male proizvođače vina i rakije, koji proizvode ova pića isključivo u kućnoj radinosti i uglavnom za osobnu upotrebu donijela nova pravila Europske unije, koja se moraju poštivati. Ova informacija posebno je zanimljiva za proizvođačima sa područja doline Neretve, Pojezerja i Pelješca, gdje se tradicionalno proizvodi vino i peče rakija.

Vinogradari sa kojima smo razgovarali kažu da nije problem platiti trošarinu već ih muči velika birokracija. Ističu da do sada nisu imali posjete carinika koji su kontrolirali pečenje rakije.

– Kod nas do sada nije bilo kontrola a i ne isplati se proizvoditi rakiju za prodaju jer litra košta oko 25 kuna a trošarina je 21 kunu, nema tu nikakve računice, kazao nam je jedan vinogradar iz Pojezerja.

Dubrovački vjesnik

 

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.