Suhe smokve najtraženiji proizvod na štandovima pored Neretve: dvostruko skuplje nego lani jer je urod manji

0

Suhe smokve najtraženiji su proizvod na štandovima pored Neretve, o tome je prilog napravio RTL. a prenosi Likemetkovic

Na tržnicama diljem Hrvatske cijena smokve gotovo je u pola veća nego lani. Prvo mraz, zatim suša i kasna kiša uništile se ovogodišnji urod. Iako je stigla kasnije, kraljica Mediterana, kako joj vole tepati, uspjela je u Dolini Neretve. Plodova je manje nego inače, ali više nego što su se nadali.

Gotovo ispred svake kuće u Peračkom Blatu pokraj Baćinskih jezera nalazi se smokovik. Najviše ih se suši na suncu i rijetko koji plod ostane neiskorišten.

”Evo vidite ovo je škart koji se izdvaja sa sušila i od njega se prave marmelade, najviše se prave marmelade i prave se likeri”, kazao je Željko Krstićević, vlasnik OPG-a.

Godišnje proizvedu oko dva i pol vagona suhih smokava, no ove godine urod je nešto manji.

”Zato što nije padala kiša više od 2 i pol mjeseca i čudi me da imamo ikako ikakvu berbu za ovu godinu”,

”Lani oko 6 tona, ove godine će sigurno biti manje. Četiri, četiri i još nešto tako..”, izjavila je Jadranka Ćulum, vlasnica OPG-a.

Ali, kažu ne mogu se požaliti. Za razliku od ostatka Hrvatske, smokvu u Zlatnoj dolini nisu uspjele uništiti vremenske neprilike.

”Zato što je blizina vode na ovom području. Znači korijen smokve je dosta dubok, ona dođe do vode i zato ona podnosi sušu i sve druge uvijete koji su stresni u ovom ljetnom periodu”, izjavio je Neven Mataga, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Kasno je dozrjela pa je na stablima još uvijek ima. To je stvarno smokva koja je brzo za berbu, a ova ova je već pognjila. Nju je suša uništila. Ovu smokvu.

Suhe smokve najtraženiji su proizvod na štandovima pored Neretve i cijena im se unatoč suši nije povećala.

”Suha se kreće, kilo negdje oko 30-35 kuna. Džemovi isto tako 20-30 kuna”, rekao je Ivan Atanacković iz Opuzena.

Kupuju je i strani i domaći gosti

”Stvarno tko god dođe, onako. Smokva je prva stvar koju ljudi vole. A u nas je ionako stari naš običaj ubrat smokvu i ubrat jednu rakije iza nje i onda nazdravlje daj Bože da je bude i dogodine”, rekao je Mia Šuman iz Komina.

Bude li je vrijeme dogodine mazilo, urodom kraljice Mediterana, trebali bi biti zadovoljni voćari, ne samo u dolini Neretve, već diljem Lijepe Naše, objavio je RTL.

 

Share.

About Author

Comments are closed.