Close Menu
Portal Rogotin – Hrvatska
    Facebook
    NAJNOVIJE
    • TIHOMIR MRĐENOVIĆ: Stariji je od Luke Ploče, a 12 godina bio je njen „mozak“
    • Ovog vikenda Metković  nudi raznolika i zanimljiva događanja!
    • Posebna prometna regulacija povodom održavanja Ribarske noći u Kominu
    • Barake kao simbol zajedništva
    • Koncert “Večer nezaboravnih melodija”🎶
    • Prometna nesreća u Sustjepanu, auto sletjelo u rijeku, izvlače ga vatrogasci
    • JADRAN LP: I Herceg se vratio na Jadranovo
    • Vrgorac ipak neće na nove izbore, okončana drama! Pomirili se HDZ i DP, bivši gradonačelnik izabran…
    Portal Rogotin – Hrvatska
    • Naslovnica
    • Vijesti
      • Hrvatska
      • Županija DN
      • Ploče
      • Rogotin
      • Dolina Neretve
      • Makarsko primorje
    • Šport
      • Nogomet
      • Rukomet
      • Ostalo
    • Kultura
    • Komentari
    • Povijest
    • Religija
      • Dolina Neretve – sakralni objekti
      • Duhovna poruka
    • Zanimljivosti
    Portal Rogotin – Hrvatska

    U prošloj godini količina donirane hrane povećana za 13,8 posto

    29.09.2021AutorAutor

    Obilježen Međunarodni dan osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane

     Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane, Ministarstvo poljoprivrede je, u srijedu 29. rujna 2021., na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, organiziralo izložbu pod nazivom „Hrana nije otpad i ja mogu utjecati“, s ciljem razmjene znanja, informacija i iskustva na temu sprječavanja gubitaka i otpada od hrane. U okviru promicanja edukacije i osviještenosti na ovu temu, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je zajedno s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem obišla zagrebačku Osnovnu školu Cvjetno naselje te djeci prvih razreda podijelila tematske slikovnice, nakon čega je održana edukativna radionica „Hrana je dragocjena, nije za smeće“.

     Izložbene radove na glavnom zagrebačkom trgu su pripremili učenici srednjih škola, a posjetitelji će moći saznati koliko se hrane baca, gdje sve nastaje otpad od hrane i kakve sve negativne utjecaje ima na okoliš i klimu, kao i to kako svaki potrošač može utjecati i smanjiti otpad od hrane u kućanstvu, kupovini i restoranu. Pored navedenog, posjetitelji će imati priliku degustirati jela pripremljena od viškova hrane, testirati svoje znanje iz područja okoliša i otpada od hrane te pogledati video radove na temu sprječavanja otpada od hrane. Tematski tjedan posvećen sprječavanju otpada od hrane završit će održavanjem stručnog skupa pod nazivom „Hrana nije otpad, zajedno do cilja“ 5. listopada 2021., a koji će okupiti tijela državne, lokalne i regionalne uprave, subjekte u poslovanju s hranom, akademsku i znanstvenu zajednicu te civilno društvo, s ciljem razmjene znanja, informacija i iskustava na temu sprječavanja otpada od hrane.

    „U Republici Hrvatskoj godišnje na otpadu završi oko 400 tisuća tona hrane, a od toga čak 53 % naprave potrošači. Vlada RH je donijela Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH 2019.-2022., kao doprinos ostvarenju tog cilja. Također, aktivnosti u sklopu tematskog tjedna dio su edukativne kampanje financirane EU sredstvima iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH u sklopu reforme koja uključuje unapređenje sustava doniranja hrane u RH, a za koju je predviđeno 32 milijuna kuna. Već u prošloj godini uspjeli smo donirati onima u potrebi 1700 tona hrane, pri čemu je količina donirane hrane u odnosu na godinu prije povećana za 13,8 posto“, izjavila je ministrica poljoprivrede te naglasila: „Čak 20 % stanovništva živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti i to trebamo imati na umu svaki put kad bacamo hranu. Svatko od nas snosi dio odgovornosti, samo zajedničkim djelovanjem i razmjenom znanja i iskustava, možemo napraviti korake koji čine razliku.“

    Kako bi poboljšalo sustave doniranja hrane Ministarstvo poljoprivrede je unaprijedilo zakonodavni okvir, objavilo Vodič za doniranje hrane, a održane su i radionice za donatore i posrednike u lancu doniranja hrane te je pokrenut projekt „e-doniranje“. Također, u ovoj godini objavljena su dva sektorska vodiča za sprječavanje otpada od hrane u trgovini te u ugostiteljstvu i institucionalnim kuhinjama, a do kraja ove godine se očekuje objava vodiča za sprječavanje otpada do hrane u primarnoj proizvodnji te u proizvodnji i preradi hrane.

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Najnovije vijesti

    TIHOMIR MRĐENOVIĆ: Stariji je od Luke Ploče, a 12 godina bio je njen „mozak“

    Autor: PORTAL ROGOTIN11.07.2025

    Ovog vikenda Metković  nudi raznolika i zanimljiva događanja!

    Autor: PORTAL ROGOTIN11.07.2025

    Posebna prometna regulacija povodom održavanja Ribarske noći u Kominu

    Autor: PORTAL ROGOTIN11.07.2025

    Barake kao simbol zajedništva

    Autor: PORTAL ROGOTIN10.07.2025

    Koncert “Večer nezaboravnih melodija”🎶

    Autor: PORTAL ROGOTIN10.07.2025
    rujan 2021
    P U S Č P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « kol   lis »
    ARHIVA
    R o g o t i n
    Copyright © 2015-2025 PORTAL ROGOTIN

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.