Jelena Ćelić već dvanaest godina vodi borbu za svoje autorsko pravo

0

„Od vjekovnih snova i uzdanja, vaših svetih rana, iz kamena i plamena, satkana je Hrvatska!“. Ovi stihovi nalaze se na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima iz Ploča. Spomenik nazvan „Hrvatska“ postavljen je prije dvanaest godina i njegov je autor akademski kipar Kažimir Hraste.

No, teško ćete saznati tko je napisao prekrasne stihove, jer su, umjesto imena i prezimena autorice Jelene Ćelić, tada Tadijanović, što joj jamči i Zakon o zaštiti autorskog prava (čl. 27. i 28. „Autorsko moralo pravo čini pravo autora da bude priznat i označen kao tvorac djela. Svatko tko javno iskorištava autorsko djelo, dužan je označiti ime i prezime autora djela ako autor drugačije ne želi), napisani, i to naknadno, tek njeni inicijali. Autorica stiha već se dvanaest godina bori da se nepravda ispravi, ali uzalud.

1.

„Udruga branitelja Domovinskog rata zatražila je tekst za spomenik koji sam im dostavila posredstvom učiteljice Nade Ivanković. Bila sam ponosna i počašćena što su izabrali moje stihove, koji su, naravno, boli potpisani mojim imenom i prezimenom. Međutim, na moje veliko iznenađenje i nevjericu, moje ime i prezime bilo je izostavljeno, dakle moje autorstvo zanijekano. Time se mogao steći dojam da je autor nepoznat, ali i u tom slučaju  bi trebalo napisati „nepoznati autor“. Preneražena i povrijeđena prosvjedovala sam i obraćala se u više navrata Udruzi branitelja i Gradu Ploče, ali bez uspjeha stalno se vrteći u krug. Nakon nekog vremena obaviještena sam da su uklesani moji inicijali iako me nitko nije pitao slažem li se s time. U međuvremenu sam saznala da su moji inicijali uklesani slučajno, jer su morali mijenjati ploče na spomeniku zbog pravopisnih grešaka. Nikada nisam tražila novčanu naknadu za svoje djelo jer sam napisala stihove iz srca i pijeteta prema poginulim braniteljima, od kojih su dvojica bili moji učenici. Nepoznato mi je zašto nisu uvažili moje autorsko pravo. Mišljenja sam da je u pitanju samovolja ili neznanje, ali ne želim nagađati. Dok sam strpljivo čekala i nadala se rješenju problema dobila sam ponudu gradonačelnika Našica da ispišu moje stihove na njihovom spomeniku. Nisam odgovorila zbog svega što sam doživjela u svom gradu“, istaknula je autorica Ćelić, naglasivši da ne želi raditi „slučaj“, nego samo ispraviti nepravdu.

2.

Zbog toga se obratila i Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje je sufinanciralo izgradnju spomenika. No iz Ministarstva su joj odgovorili kako „ni na koji način ne utječu na izgled, oblik i sadržaj objekta spomeničkog karaktera“, te su je ministri Predrag Matić i Tomo Medved uputili na suradnju s Gradom i Udrugom poginulih branitelja. „Predmetni dopis dostavljen je Gradu Ploče i Udruzi roditelja poginulih branitelja Ploče na znanje, ali do suradnje nikada nije došlo. Gradska vlast se smjenjivala, ali je problem ostao. Stavljanjem moga zahtjeva ad acta, ignoriranjem i indolentnim odnosom, problem se produljio u nedogled. Od svega me najviše začuđuje što mi nitko nije naveo bilo koji razlog, ako postoji, takvog postupka. Ne namjeravam odustati od svog zajamčenog autorskog prava i odreći se moga djela koje sam napisala u plemenitoj nakani da se nikada ne zaboravi žrtva branitelja. Nijekanje moga autorskog prava još me više pogađa jer se radi o mom voljenom gradu  u kojem sam odrastala i živim čitav život. Nije samo meni neobjašnjivo i začudno što nisam označena kao autor imenom i prezimenom ispod svoga djela.  Putopisac Mile Jukić, čitajući tekst na spomeniku palim braniteljima u Pločama, napisao je: “Na podzidi stih o Hrvatskoj, autor meni nepoznati J.T. trebali su ipak navesti imenom i prezimenom“, ustvrdila je Ćelić, kojoj u njenoj nakani cijelo vrijeme daje podršku Ana Musa, poznata ekološka aktivistica iz Ploča.

4.

Jelena Ćelić je učiteljica Hrvatskog jezika u mirovini. Predavala je u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Pločama. Dugi niz godina uspješno piše poeziju i objavila je mnogo svojih pjesama pojedinačno, ali i u zbirci pjesama „Uspavanka ljubavi“. Ostao je zapamćen njen govor pred komandom JNA u Pločama, pred nekoliko tisuća žitelja neretvanske doline, uoči Domovinskoga rata. Skup je održan u organizaciji Bedema ljubavi, a Jelena je zatražila otpuštanje vojnika koje je JNA zadržala u vojarni nakon odsluženja vojne službe. No, kako sama ističe, iza nje ne stoji nitko i njena jedina stranka je „jedina i najljepša Lijepa naša“.

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika, koji je na pločanskim kioscima od petka ujutro!

 

Share.

About Author

Comments are closed.