ŽENSKA KLAPA VIOLE DRVENIK – 20 GODINA S VAMA

0

Svečano je bilo u drveničkoj školi, Ženska klapa Viole Drvenik proslavila je hvalevrijedan jubilej, 20 godina neprekidnog rada. Zbog toga su školskim hodnicima odjekivali pjesma i glazba, na radost prisutnih, koji nisu štedjeli dlanove dajući bezrezervnu podršku Violama.

Ženska klapa Viole osnovana je  17. listopada 2001. godine kad je i počela s redovnim radom i od tada kontinuirano djeluje.

Ciljevi klape su okupljanja žena u svrhu promicanja glazbene kulture i druženja različitih generacija, kao i očuvanje, njegovanje i razvijanje kulture i tradicijske baštine svog užeg zavičaja i ostalih dijelova domovine Hrvatske.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10

Umjetnička voditeljica i članica klape od samog početka je prof. Ivana Andrijašević. Članice klape danas su: Ivana Pećar, Ivana Pudar Pećar, Duška Ivičević, Branka Gojun, Ivana Andrijašević, Nada Andrić i Sandra Kačić Miošić.

Repertoar klape je usmjeren na očuvanje i njegovanje tradicionalnog dalmatinskog višeglasnog a capella pjevanja, uključujući i autorske skladbe i obrade domaćih skladatelja.

Viole rado sudjeluju u svim kulturnim, turističkim, vjerskim, promidžbenih, humanitarnim i ostalim događanjima u Općini Gradac, a često su i same njihovi pokretači i organizatori. Brojnim koncertima gostovale su diljem Republike Hrvatske  i u inozemstvu.

11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

Klapa je snimila nosač zvuka nazvan „Slušaj mati“ koji je predstavila  na HRT 2006. godine. Upravo se priprema za gostovanje u Sjevernu Makedoniju, kao i na put u SAD na poziv udruge „New England Friends of Croatia“ gdje ih očekuje  više samostalnih koncerata.

Koncert  „20 GODINA S VAMA“ uveličali su i nježni zvuci Tamburaškog orkestra Vrgorac i Metković pod ravnanjem maestra Tome Hercega.

Tijekom svečanosti dodijeljena je posthumno zahvalnica Mladenki Antunović osnivačici klape i dugogodišnjoj članici. Klapa se zahvalila svim dosadašnjim članicama, koje su svojim radom, trudom i zalaganjem doprinijele ovome jubileju. To su: Nina Pećar, Marina Kostanić, Maja Kostanić, Katica Lozić, Ljubica Gojun, Tanja Mirko, Antonela Gabrić i Božana Testen. Zahvale su upućene i načelniku Općine Gradac Matku Buriću, koji je izrazio ponos zbog njihovog dugogodišnjem djelovanja, čime se malo općina može pohvaliti i najavio kako se „vidimo za 20 godina“. Također, članice klape zahvalile su se i predsjedniku TZ Gradac Davoru Andrijaševiću, predsjedniku TZ Drvenik Duji Lozini, župnicima, ravnatelju škole i svim dugogodišnjim suradnicima i prijateljima na iskrenoj podršci i ugodnoj suradnji tijekom svih proteklih godina.

24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

„Unatoč otežavajućim epidemiološkim okolnostima ovaj skromni trag kulture, ljubavi za pismom, zajedništvom dug 20 godina osvijetlio je i ovo naše malo primorsko misto Drvenik!“, poručile su Viole.

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.