Brankina zimnica za prste polizat

0

Jesen je vrijeme spremanja zimnice. Ajvara, pekmeza, džemova i još puno toga u slatko-slanoj kombinaciji. Metkovka, Branka Pratežina pretočila je svoje kulinarske mogućnosti i višegodišnje znanje u izvrsne delicije koje mame okusom i pogledom. U paleti proizvoda dominira rajčica-pomidora kako je zovu u Neretvi, pripremljena na stotinu načina, od konšerve, peleta, soka od rajčice pa do sušenih rajčica u maslinovom ulju. Zatim slijedi nezaobilazna paprika, ona obična ali i ljuta „chili“ punjena inćunima ili sirom namijenjena nepcima onih izdržljivijih koji vole hranu sa meskičkim štihom. Tu je i ukiseljeni motar, pečena kiseljena paprika, marinirane balančane, ajvar ljuti ili blagi, piše Slobodna Dalmacija

Branka je otkrila i novi način čuvala cipola za zimu-sušenjem. Nije cipol samo za jednokratnu upotrebu baciti na gradela. Kad se osuši postaje delicija, blagodat za oči i nepce. I ne samo to od njega sušenoga se dade napraviti takva ukusna pašteta koju je prava šteta ne probati.

Branka će reći da je kod nas cipol podcijenjena riba jer ima bolje ribe od njega. Ali ona koristi ono što lokalno ima u izobilju pa sam ih je počela raditi na malo drugačiji način.

19611306

– Šteta ih je samo bacit na gradela-reći će Branka.

U slatkoj kombinaciji dominiraju mandarancini-ušećerena korica mandarine. U izvorni recept ide korica naranče ali je Branka svoj recept prilagodila podneblju doline Neretve gdje dominiraju mandarine.

I to nije sve. Upustila se i u svojevrsno eksperimentiranje skuhavši džem od smokve i crnog papra.

Nije nešto što bi djeci namazali na kruh za doručak al je super fino u kombinaciji sa sirom ili mesom ili nečim slanim. Sladak je a papar osjetite tek negdje 20- tak sekundi poslije, ne pretjerano al dovoljno da je drugačiji od svih koje ste do sada jeli-otkriva nam Branka, koja je svoja kulinarska umijeća pretočila u blog zanimljiva naziva „Dvi ribe dva kumpira“.

Sve što je poteklo iz Brankine „kužine” ukusno je i domaće. Povrće je ubrano u njezinom vrtu, prerađeno, skuhano u njezinoj kuhinji i sa puno ljubavi zapakirano u teglice, od kojih svaka ima svoju priču o neretvanskoj dolini.

Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija

Slike; www.metkovic.hr

Share.

About Author

Comments are closed.