PROMET LUKE PLOČE U PRVA TRI MJESECA 2016.

0

Fizički promet Luke Ploče u prva tri mjeseca 2016. godine iznosi 579 tisuća tona, što u odnosu na ostvarenih 668 tisuća tona u istom razdoblju prošle godine predstavlja pad od 13 posto. Prema strukturi tereta najveći pad zabilježen je kod prometa generalnih tereta (36 posto),  promet rasutih pao je za 14 posto, dok je zabilježen rast prometa tekućih tereta od 37 posto. U prva tri ovogodišnja mjeseca ostvaren je promet od 5 186 kontejnerskih jedinica, a u istom razdoblju lani 5 305. Tijekom ovogodišnjeg siječnja, veljače i ožujka u pločansku luku uplovilo je 80 brodova.

Promet u ožujku ove godine je 154 tisuće tona ili četiri posto manje nego u lanjskom ožujku. Među generalnim teretima dominirali su kontejneri, željezne gredice i soda, među rasutim ugljen, staro željezo, glinica, kvarc, petrolkoks i sirovi šećer, dok su tekuće terete sačinjavali plinsko ulje i motorni benzin.

Kriza i poremećaji na svjetskom tržištu, prvenstveno tržištu metala (čelik, aluminij) utjecali su na proizvodnju i plasman generalnih tereta. To se odrazilo na poslovanje svih privrednih subjekata, pa tako i najvažnijih kupaca Luke Ploče, mostarskoga Aluminija, ArcelorMittala – željezare Zenica i Gikila – Koksare u Lukavcu. Luka Ploče nastoji proširiti svoja tržišta, ali je pri tome najvažnije regulirati cijene unutrašnjega transporta, prvenstveno željezničkog, do krajnjih korisnika u Srednjoj Europi. Na poremećaj tržišta utjecalo je i smanjenje ekonomskog rasta u Kini.

Comment

Share.

About Author

Leave A Reply