NIŠTA NOVA U LUČKOJ UPRAVI – ENERGANE NA ČEKANJU

0

Zakazana za srijedu, pa dan prije održavanja otkazana sjednica Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče nastavak je kontinuiteta lošeg rada u toj instituciji. Neslužbeno se doznaje da je glavni razlog otkazivanja sjednice nekvalitetno pripremljena dokumentacija za donošenje potrebnih odluka na Vijeću. Osim toga saznajemo da su neki članovi Upravnog vijeća unaprijed najavili nedolazak na sjednicu što je moglo eventualno ugroziti potrebni kvorum. Upravno vijeće Lučke uprave Ploče imenovano je 28. travnja 2016. godine i to puno kasnije nego upravna vijeća drugih državnih lučkih uprava, potom je trebalo gotovo dva mjeseca da se održi prva sjednica Vijeća, da bi na kraju nakon skoro tri mjeseca od imenovanja ova druga zakazana sjednica bila otkazana samo dan prije njezina održavanja. Prema neslužbenim informacijama na dnevnom redu sjednice bile su točke koje su se odnosile na koncesije u svezi izgradnje terminala za tekuće terete, kogeneracijskih postrojenja za proizvodnju električne energije na biomasu (tzv. energana) i neka kadrovska pitanja. Predsjednica Upravnog vijeća je Jadranka Fržop, pomoćnica u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, na čijem je čelu Oleg Butković. Inače poslovanje Lučke uprave Ploče posljednjih je godina opterećeno velikim problemima koji se očituju ogromnim kašnjenjima kod oba lučka terminala u izgradnji. Ulazni terminal kasni više od godinu dana, dok je kod terminala za rasute terete kašnjenje duže od  dvije godine. Zbog svega toga Lučka uprava Ploče trpi velike direktne troškove koji se procjenjuju na oko 15 milijuna kuna.

Inicijativa za izgradnju dviju energana, obiju snage po 5 MW, koje na lučkome području, na površini od oko šest tisuća metara četvornih, žele graditi tvrtke Luka Ploče energija d.o.o. i Prvo plinarsko društvo – Investicije d.o.o., uzburkale su pločansku javnost što se posebno vidjelo na javnoj raspravi nacrta izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Ploča prije nekoliko mjeseci. Situacija oko energana zaoštrila se već u prvoj polovici prošle godine kada se na sjednici Upravnog vijeća Lučke uprave Ploče raspravljalo o zahtjevu ovlaštenika koncesije Luke Ploče d.d. u kojem se traži suglasnost Vijeća na davanje dijela koncesije iz Ugovora o produženju prvenstvene koncesije o potkoncesiju Luka Ploče energiji i Prvom plinarskom društvu – Investicije. Marija Vučković i Krešimir Vejić, predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije i Grada Ploča u Upravnom vijeću Lučke uprave dovodili su u pitanje je li proizvodnja električne energije djelatnost koju je Luka Ploče d.d. dobila u koncesiju, ali su bili u manjini. Na kraju je odlučeno da se o ovoj dilemi traži mišljenje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, na čijem je čelu tada bio Siniša Hajdaš Dončić. U odgovoru resornog Ministarstva stoji „kako nema zapreke za davanje suglasnosti na zahtjev ovlaštenika prvenstvene koncesije, ukoliko su ispunjeni svi uvjeti propisani Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama i Uredbom o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru, budući da planirana djelatnost nije u suprotnosti s namjenom koncesije i same luke Ploče“.

Ovakvo mišljenje bilo je dovoljno da tadašnje Upravno vijeće, koje je vodio Dražen Ivanušec, većinom glasova da suglasnost Luci Ploče d.d. za davanje u potkoncesiju dijela luke za izgradnju energana. U Zakonu o morskim lukama kao lučke djelatnosti navedene su samo: privez i odvez brodova, jahti i drugih plutajućih objekata; ukrcaj, iskrcaj, prekrcaj roba; skladištenje i prenošenje roba i drugih materijala; ukrcaj i iskrcaj putnika i ostale gospodarske djelatnosti koje su s ovima u neposrednoj svezi (npr. opskrba brodova, pružanje usluga putnicima, tegljenje, servisi lučke mehanizacije, lučko-agencijski i špediterski poslovi, poslovi kontrole kakvoće i količine robe i dr.) .

Nakon toga dogodilo se još nekoliko stvari vezanih uz ove projekte. Krajem kolovoza prošle godine Grad Ploče odbio je izdati posebne uvjete za postrojenje za sušenje drvne sječke i pripadajuće kogeneracijsko postrojene na bio masu. Krajem prošle godine, točnije 30. prosinca Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (Anka Mrak Taritaš) izdalo je dvije lokacijske dozvole za ta dva postrojenja, a istoga dana, na telefonskoj sjednici, bivše Upravno vijeće  donijelo je odluku o produženju roka za dostavu garancije za obje energane.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.