NERETVANSKA LAĐA I TRUPICA NA 1. FESTIVALU MORA, POMORSTVA I MARITIMNE BAŠTINE U STAROM GRADU NA HVARU

0

Četvrtak, petak i subotu 8. 9. i 10. rujna Udruga za očuvanje neretvanske baštine iz Opuzena vrlo zapaženo je sudjelovala na središnjoj proslavi 2400. godišnjice  utemeljenja grčkog polisa Farosa, današnjega Staroga Grada na Hvaru.

Festival Mora (1) Festival Mora (2)

Proslavom 2400. rođendana Staroga Grada na Hvaru, kojemu je prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, otvoreni su prvi Dani u Vali. Dani u Vali naziv su međunarodnog festivala mora, brodova i mornara.

Predsjednicu je pozdravilo 63 posade tradicijskih brodova koji su u Stari Grad stigli od Istre do Neretve – batane, gajete, leuti, kvarnerski guc, jedrenjaci, pasare, neretvanska lađa i trupa.

Festival Mora (4) Festival Mora (3) Festival Mora (5) Festival Mora (6)

– Okupili smo se kako bismo obilježili rođendan najstarijega grada u našoj zemlji, ali i kako bismo predstavili hrvatsku maritimnu i kulturnu baštinu, tradicijske zanate, kulinarska, ribarska, brodograditeljska i nautička umijeća.Svu ljepotu upravo tih, brodograditeljskih i nautičkih umijeća pokazat će nam ovih 60-ak ljepotana predvođenih posadama iz svih dijelova jadranske Hrvatske. Sada kada je u Starome Gradu uređena nova riva sa 110 vezova, stvoreni su uvjeti za razvoj nautičkog turizma, a mi bismo željeli da Dani u Vali postanu tradicionalna pomorska manifestacija poput festivala pomorstva u francuskom Brestu – rekao je Plamenko Bavčević, predsjednik udruge Cronaves organizator ove manifestacije.
U sklopu festivala održana je i impresivna parada tradicijskih brodova pod nazivom “Ples jedara i svjetla”.

U trodnevnim programu u Maritimnom selu na Rivi održavale su se radionice za djecu, radionice tradicionalne gradnje broda te radionice izrade tradicionalnih ribarskih alata,tradicionalne kulinarske kuhinje, koncerti, izložbe maketa starih brodova te izložba fotografija ‘Hrvatska tradicijska flota u zaljevu Morbihan’.

Festival Mora (7) Festival Mora (8)

Bila nam je čast i ponosni smo što je neretvanska lađa s ženskom posadom u hrvatskim kockastim majicama i maramicama bila je glavna atrakcija ovog festivala s najviše aplauza i bliceva mnogobrojnih gostiju. Pored njih bila je zapažena i vješta vožnja neretvanske trupice od g. Pave Rešetine člana Udruge inače zaduženog i za prezentaciju čuvenog neretvanskog brudeta uz ostale kulinarske kuhinje iz različitih ribarskih krajeva na ovom festivalu.

Festival Mora (9) Festival Mora (10)

Zaista bi bila velika šteta da nismo sudjelovali na ovom festivalu, jer neretvanska lađa i trupa su neizostavni dio hrvatske maritimne baštine. Naša Udruga će pokrenuti postupak zaštite neretvanske lađe i trupe kao autothono maritimno i kulturno blago baštine Neretve jedinstveno u svijetu –  rekao nam je predsjednik Udruge iz Opuzena Miljenko Milojko Glasović idejni tvorac i organizator  Maratona lađe na Neretvi. Osim Glasovića i Rešetine, Opuzence su predstavljali: Lucijana Perojević, Marija Glavinić, Javorka Šamić, Ivana Pezo, Berta Drljepan, Leonarda Drljepan, Karla Marinko, Nina Marinko, Đana Salacan, Mihaela Mataga, Lucija Sršen i Renato Drljepan.

Festival Mora (11) Festival Mora (12)

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.