SVE SPREMNO ZA 20. MARATON LAĐA – POSEBNA IZNENAĐENJA ZA PRVE PRVAKE I SALAŠARE

0

Sve je spremno za jubilarni, 20. po redu neretvanski spektakl, Maraton lađa. Ovo jedinstveno natjecanje i ove će godine na obalama Neretve ukupiti tisuće znatiželjnika i navijača koji će bodriti svoje ekipe na regatnoj stazi od Metkovića do Ploča, dugačkoj 22,5 kilometara.

maraton_ladja

U subotu poslije podne na startu u Metkoviću biti će slijedeće ekipe: Argo Bjelovar, Gusari Komin, Stablina, Gospa Karmelska (Krvavac), Sveti Ilija (Metković), UL Crni put, Peračko Blato, KUU Škrapa Momići, Jerkovac, Sisak, Šarić Struga, ŠKU Južnjak (Ploče), Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (Zagreb), HŠDO Bjelovar, Šumari, Čeljevo (Čapljina), Veterani 4. gardijske brigade, Baćina, Salašari Somborski-HKUD Vladimir Nazor Sombor (Srbija), Vinkovački lađari, Rogotin, Vidonje Mlinište, Primorsko-goranska županija, Domagojevi gusari Vid, Staševica, Jerkovac juniori, UONB Opuzen, Torcida Ploče, UL Crni put juniori, Argo II Bjelovar i Prvi prvaci Rogotin.

prvi prvaci 5 prvi prvaci 4

Prošle godine je veliki štit kneza Domagoja otišao u Bjelovar i to je prvi put da nije pobijedila neka od ekipa iz doline Neretve. Bjelovarčani su među ovogodišnjim favoritima, među koje spadaju i Gusari Komin, druga najtrofejnija ekipa dosadašnjih maratona, Stablina, Gospa Karmelska Krvavac, a iskustvo s dosadašnjih natjecanja govori kako se nerijetko za tron bore i ekipe na koje je malo tko prije utrke računao.

Predsjednik Udruge lađara Neretve Dalibor Obradović ovih dana ima pune ruke posla, ali već sada ima i razloga za zadovoljstvo. „Ne sjećam se da je ikada vladao ovoliki interes za Maraton lađa. S ponosom ističem kako više nema slobodnih kreveta. Došli su u Neretvu brojni gosti iz Zagreba, Osijeka, Istre i drugih područja, gdje smo uložili u promidžbu ovoga natjecanja. Jedva čekam da Neretva proključa i da vidimo tko će ove godine biti pobjednik. Među glavne favorite ubrajam, Kominjane, Stablinu, Gospu Karmelsku, Bjelovar, Svetoga Iliju, Udruga lađara Crni put je velika nepoznanica, a ne treba isključiti ni mogućnost iznenađenja. A kada su iznenađenja u pitanju, organizator priprema dva posebna, za Salašare iz Sombora i za Prve prvake“, rekao je Obradović.

A Prvi prvaci dolaze iz Rogotina, najtrofejnije ekipe dosadašnjih Maratona lađa sa osvojenih šest zlatnih medalja i štitom kneza Domagoja u trajnom vlasništvu. Riječ je članovima prve pobjedničke posade na prvoj utrci iz 1998. godine, koji će se, nakon dugo godina, pojaviti na startu. Te davne 1998. oni su napravili točno 13 treninga, a vozili su u lađi izgrađenoj 1926. godine.

prvi prvaci 2

Vrijedno je prisjetiti se tih imena: Robert Markota-Roko, Ivica Šunjić-Pes, Branko Žderić-Šejn, Matko Žderić-Gigi, Paviša Šunjić-Pavo, Romano Šunjić-Mrgud, Ivica Zvonar, Bagi, Mirko Markota-Brko, Joško Žderić-Bugi, Stipe Žderić-Kosilica, Mario Šunjić-Šućo, Marinko Kuzman-Franjo, Antiša Šunjić-Snoj, Zdravko Šunjić-Kadija, Ante Šunjić-Ćendo, Dario Damić-Beg, Josip Šunjić-Ministar, Orlando Glamuzina-Landa. Ante Šunjić-Ski, Denis Blažević-Gringo i Ante Markota-Šejtan. Logistiku su činili: Damir Šetka, voditelj ekipe, Nikša Žderić-Noka, Stipe Damić-Stari Beg, Ivica Blažević-Škafo i Jurica Jerković Džiga.

Inače, uz Rogotin, jedine ekipe koje su sudjelovale na svim maratonima su Gusari Komin, Baćina, Torcida Ploče i Peračko Blato.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.