USKORO RJEŠAVANJE PITANJA OBEŠTEĆENJA RADNIKA PLOBESTA?

0

Nakon dugogodišnjih zahtjeva i pregovora s vladom u više mandata, sadašnja Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, je, prema informacijama do kojih je došao portal Rogotin.hr, odlučila ispraviti dugogodišnju nepravdu i osigurati obeštećenje za radnike Plobesta.
Riječ je o radnicima koji su bili izložene višegodišnjem utjecaju azbesta, a, zbog zakonskih prepreka koji su bili u vezi s promjenama vlasništva nad društvom, nisu obeštećeni na isti način kao radnici Salonita. Podsjećamo da je Zakonom o obeštećenju radnika trgovačkog društva „Salonit d.d.“ u stečaju Vranjic  uređeno obeštećenje radnika tog društva koje je nastupilo zbog potpune zabrane stavljanja u promet i korištenja vlakana kao i proizvoda koji sadrže azbestna vlakna. Uslijed te zabrane, 170 radnika Salonita ostalo je bez radnih mjesta te su na odgovarajući način spomenutim zakonom obeštećeni po uzoru na europska rješenja.
Međutim, istim zakonom nisu bili obuhvaćeni radnici Plobesta Ploča, s obzirom da navedeno društvo u trenutku usvajanja zakona nije poslovalo s azbestom, odnosno radnici Plobesta nisu zbog zabrane poslovanja s azbestom ostali bez radnih mjesta. Nažalost, ostali subez zdravlja.

PLOBEST

PLOBEST 1Uskoro se, dakle, očekuje upućivanje u proceduru tzv. Zakona o Plobestu koji bi trebao obeštetiti radnike Plobesta, iako im se narušeno zdravlje ne može ničim vratiti. Prijedlog za izradu zakona je donesen još dok je ministar rada i mirovinskog sustava bio Pločanin Tomislav Ćorić, a sadašnji ministar Marko Pavić sa svojim suradnicima, prvenstveno državnom tajnicom Katarinom Ivanković Knežević, je takav prijedlog podržao i odlučio nastaviti s izradom akta, nastavno na inicijative državnih dužnosnika iz Ploča i cijele Dubrovačko-neretvanske županije.

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.