DALIBOR OBRADOVIĆ: Sve je spremno za 22. Maraton lađa, dolazi i predsjednica Republike

0

Danas u nekadašnjem prostoru Gradske knjižnice u Metkoviću konferenciju za medije održali su predsjednik Udruge lađara Neretve Dalibor Obradović i član Upravnog odbora Branko Markota.

Kako prenosi portal LIKEmetkovic.hr, Obradović je izvijestio o događanjima vezanim rad za Udruge i lađarskih udruga na promociji Maratona i neretvanske lađe od zagrebačkog Sajma nautike, utrke na Jarunu, lađarskih kupova do sudjelovanja na venecijanskoj revijalnoj utrci Vogalonga za koju je rekao da bi trebala biti primjer daljnjeg razvoja Maratona lađa na Neretvi.

Veći odaziv lađara nego prošle godine

Na Maratonu, koji će biti 10. kolovoza 2019., sudjelovati će 30 ekipa što je pet ekipa više nego lani. Za sljedeću godinu svoj su nastup najavili Društvo Vrgorčana iz Zagreba, Veslački klub iz Dubrovnika i kanadsko veleposlanstvo. Lađe su izvučene iz vode, osušene su i rade se sitni popravci i bit će spremne do utrke. Sutra će biti i Skupština Udruge na temu sudaca.

Lađari će osim za štit kneza Domagoja, veslati i za nagradni fond u ukupnom iznosu od 66 tisuća kuna. Prvak će dobiti 20 tisuća kuna, a ostalo je razdijeljeno za ekipe do 10. mjesta.

Dolazak potvrdila predsjednica Republike

Dolazak na ovogodišnji Maraton najavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, više ministara među kojima i nova ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Očekuje se velik broj uzvanika među kojima i saborski zastupnici iz doline Neretve.

Predsjednički brod će biti katamaran ‘Dida Frane’

Predsjednički brod bit će Dida Frane, katamaran iz Vodica s mjesta 130 mjesta, a drugi zapovjedni brod će biti Felun na kojega će biti ukrcano nešto manje putnika nego lani. Razlog tome su umanjenje valova koji ovakvi brodovi čine na Neretvi i koji smetaju našim lađarima.

Povećan je i broj turističkih brodova, do sada se prijavilo njih jedanaest koji će pratiti Maraton. Još se pregovara o praćenje maratona iz vlaka s željeznicama BiH.

Ove godine je osigurana nešto veća kontrola plovidbe brodova na Neretvi u vrijeme održavanja Maratona s ciljem povećanja sigurnosti i što manjeg ometanja lađara. U to će uključiti HRM s dva čamca, HGSS, policija i Lučka kapetanija koji će prvi put sudjelovati s dva čamca i priječiti ulaz skutera i manjih brodica u Crnu riku.

Sve je spremno za brzinsku utrku u Opuzenu, Noć lađara u Metkoviću kada će biti i Maraton lađarica te koncert Klape Intrade na Trgu kralja Tomislava.

Prema riječima predsjednika Obradovića, sve je spremno i 22. Maraton lađa na Neretvi može već sutra biti održan.

Share.

About Author

Comments are closed.