POSJETILI SMO MLADIFEST: Naš reporter je bio u Međugorju na 30. festivalu mladih

0

U Međugorju je održan Mladifest tradicionalni festival mladih. A zanimljiv je po tome što okuplja mlade iz cijeloga svijeta. Gotovo da ne postoji zemlja čija se zastava nije vijorila u Međugorju.

Popodnevni program započeo je molitvom krunice i sv. Misom. Nakon toga su se mladi uputili u procesiju. A na kraju je održano klanjanje pred presvetim oltarskim sakramentom.

Subotnje misno slavlje na kojem smo bili predvodio je papin izaslanik i apostolski vizitator za Međugorje  nadbiskup Henryk Hoser u koncelebraciji s 689 svećenika među kojima je bio i sisački biskup Vlado Košić.

mladifest (1)

Mons. Hoser  je propovijed koja koja je oduševila sve posjetitelje započeo pričom o Međugorju:

“Ono je mjesto susreta i spoznaje. Ne samo mjesto upoznavanja drugih sudionika, koji su došli iz brojnih zemalja svijeta, nego i upoznavanja ovog neobičnog mjesta. Naizgled nije ništa posebno, obična hrvatska, seoska župa, okružena vinogradima i zelenim brežuljcima. Ali Međugorje je također i nešto što treba upoznati i s čime se treba susresti. Međugorje je mjesto i vrijeme, koje pokazuje nešto više od našeg svakodnevnog iskustva tamo gdje živimo, radimo i odmaramo se. Isto tako živi mladež koja je ovdje rođena, koja ovdje uči i odavde upoznaje svijet. Vidite ih obučene u posebne majice volontera. Svi imamo iskustvo onoga što je tajna Međugorja.

Tajna Međugorja je nevidljiva stvarnost, ali intenzivna i jako prisutna. Ovo je svijet duha, svijet susreta čovjeka s Bogom. Taj se susret događa u dubini svakoga od nas. Događa se u srcu čovjeka. Ovo jadno ljudsko srce koje skače od radosti i shrvano je od bola. Ovo jadno ljudsko srce bolesno i komplicirano, kao što kaže prorok Jeremija: Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne?“ (Jer 17,9), zapitao se mons. Hoser pojasnivši kako je ”ljudsko srce, pogotovo kod mladih jednako osjetljivo i na dobro i na zlo. Pogotovo kada se radi o nepravdi”. Kazao je kako su ”svi ljudi, a posebno mladi neobično osjetljivi na nedostatak pravednosti i jako pate zbog šteta koje su im nanesene.”

mladifest (2)

Posalo je i snažnu poruku:

Ovo je nepravedno! Ovo je nedopustivo! Ovo je bolno! Ovo je štetno! Uzvikuju to mladi na razne adrese. Među primateljima vrlo često se nalaze vlastiti roditelji i odgojitelji! Mladi čovjek se bori za svoju slobodu – to je osobina mladenačkog doba. Ipak, mladež ne pozna uvijek granice osobne slobode, a takve granice postoje i moraju postojati. Jedna takva granica je i sloboda drugog čovjeka, društvena sloboda, sloboda vjere, sloboda roditelja u odgoju vlastite djece. I takvu slobodu treba poštovati. Kao što postoje i ograničenja u cestovnom prometu, koja štite sigurnost svih sudionika: znakovi naredbe i zabrane”.

mladifest (6)

Valja istaknuti i to da je izravni prijenos pratilo 2.258.400 ljudi

“On nam je dao deset „Riječi Života“, deset zapovjedi. One nas uče što je za nas dobro, što je loše i zato imaju oblik naredbi i zabrana: radi ono što je dobro, ne radi ono što je zlo”, jasan je bio nadbiskup Henryk Hoser.

Naglasio je kako smo u praksi ”okruženi lancima grijeha” te da ”ponekad sami doprinosimo njihovom uvećavanju”, a da Bog te lance kida i oslobađa nas.

mladifest (3)

“Borba dobra sa zlom ostvaruje se u našem srcu. To ljudsko srce Bog savršeno poznaje. Jer čovjek gleda na oči, a Jahve gleda što je u srcu. (1 Sam 16,7). Isus čita u našim srcima i poznaje naše slabosti, ali prije svega poznaje naše mogućnosti činjenja dobra. I želi nam pomoći, želi nas podržati i želi biti s nama te se čak i nastaniti s cijelim Presvetim Trojstvom u tom ljudskome srcu! Prema tome nas vodi Majka Božja i Majka naša: iz Čestohove, iz Vilnusa, iz Lourdesa, iz Fatime, iz Kibeha i iz Međugorja, Kraljica Mira. Dopustimo Joj da nas vodi!”

Piše i foto: Ante Pejar

Share.

About Author

Comments are closed.