VELIKA GOSPA U DOLINI NERETVE: Pohod na Smrdengrad, Obličevac i u Dračevo

0

Danas je svetkovina Velike Gospe i mnogo je hodočasnika još noćas pošlo prema marijanskim svetištima kojih kod nas ne nedostaje.

U dolini Neretve Velika Gospa se posebno slavi slivanjskoj zaravni, na ostacima utvrde Smrda(e)ngrad iz 17. st. u kojoj se nalazi crkva Velike Gospe koja je prvotno nosila naslov sv. Roka. Hodočasnici su krenuli od stare župne crkve sv. Ivana Krstitelja, a neki su se uspeli i iz smjera Kleka, na misu zornicu u 6 sati. Središnje misno slavlje je u 10 sati.

U župi Plina Stablina Velika Gospa se slavi na Obličevcu. Stara župna crkva koja je nekada nosila naslov Gospe od Blagovijesti, a potom Velike Gospe, svjedoči o migraciji stanovništva prema rubnim predjelima Doline, kao i ostalim brdskim naseljima. Crkva i njezin okoliš na Oblićevcu je obnovljen. Nakon trodnevnice današnje svečano slavlje u 10 sati predvodi fra Mario Jurišić.

Velika Gospa je zaštitnica župe Dračevo i središnje misno slavlje u 11 sati slavi don Tomislav Ljuban. U godini u kojoj župa Sv. Ilije Proroka Metković slavi 300. obljetnicu osnutka zanimljivo je spomenuti da je naselje na padinama Predolca do 1719. bilo dio župe Dračevo, piše portal LIKEmetkovic.hr.

Share.

About Author

Comments are closed.