PRVA PROBA NAČINA RADA UZORKA VJETROORGULJA NA TROVRU

0

Danas je na brdu Trovro iznad Rogotina obavljena prva proba načina rada i funkcioniranja uzorka vjetroorgulja. Probi su nazočili predstavnici izvođača ovoga jedinstvenog projekta, tvrtke Trag iz Dubrovnika, na čelu s Ivanom Šimovićem, glavnim inženjerom gradilišta, vlasnikom tvrtke kooperanta Orguljarstvo Kvaternnik iz Koprivnice Alenom Kvaternikom, te čelnikom Emporie, tvrke koja obavlja nadzor radova, Matkom Medakom.

orgulje (6)

Proba je obavljena pomoću cijevi od kositra i aluminija, ali će cijevi na vjetroorguljama biti izrađene od inoksa.  U svakoj vjetroorgulji biti će sedam cijevi, a svaka će proizvoditi drugi zvuk. Najmanja dužina svirale biti će 60 centimetara, a promjer će se kretati između 12 i 30 centimetara. Tijekom probe dobiven je prvi ton, iako je puhao jako slab vjetar od desetak kilometara na sat, dok bi najmanja brzina vjetra za pravi zvuk trebala biti šest metara u sekundi ili 20 km/h. Iduća proba planirana je nakon izrade prvog od tri objekta koji će se graditi ispod križa iz pravca Ploča.

orgulje (1)

izgradnja EDU-EKO kompleksa Trovro obuhvaća i uređenje staze koja vodi od mjesta Rogotin do vrha brda Trovro, platoa pored staze, kao i platoa na vrhu brda. Na početku staze, na mjestu suhozida, planira se urediti postojeći prostor kao EDU-EKO vrt, gdje bi se hortikulturno uredio sadržaj, pritom ne narušavajući postojeći suhozid.

orgulje (4)

Staza se popločava kamenim pločama izrađenim s predmetnog lokaliteta. Duž same staze planirano je postavljanje klupa, budući na stazi postoje prirodna proširenja. Na vrhu Trovra planirano je postavljanje info karte cijelog lokaliteta. Na lokaciji je potrebno izraditi plato od kamenog suhozida, te pristup do platoa na vrhu brda (kamene stepenice).

orgulje (3)

Sa sjeverne, jugoistočne i jugozapadne strane platoa na vrhu predviđena je izgradnja kamenih orgulja, koje bi, koristeći snagu vjetra, proizvodile zvuk i na taj način obogatile sadržaj.

orgulje (2)

Na istočnoj i jugozapadnoj strani od platoa na vrhu brda planirana je izgradnja promatračnice s postavljenim panoramskim dvogledom.

Share.

About Author

Comments are closed.