Close Menu
Portal Rogotin – Hrvatska
    Facebook
    NAJNOVIJE
    • 4. MNT Sv. Ivan Stablina: Izjednačeno, neizvjesno i uzbudljivo
    • Metkovci na 1. Mini Kup regati Veslačkog saveza Dalmacije
    • JADRAN LP: Gdje i kako nastaviti karijeru pitanje je sad
    • Unatoč invaliditetu, sjeli su na konja i učinili nešto nevjerojatno.
    • Javni poziv za subvencionirano korištenje poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru Ploče
    • Najveća koncentracija alkohola zabilježena protekli tjedan je u Opuzenu
    • Dubrovnik: pretragom pronađeno 2030 g amfetamina, 630 g marihuane, 80,4 g kokaina, “joint”, 3 digitalne vage, 8 kom streljiva za pištolj, novac i dr. predmeti
    • JADRAN LP: Luetić i Taslak jedini odradili svih 30 susreta
    Portal Rogotin – Hrvatska
    • Naslovnica
    • Vijesti
      • Hrvatska
      • Županija DN
      • Ploče
      • Rogotin
      • Dolina Neretve
      • Makarsko primorje
    • Šport
      • Nogomet
      • Rukomet
      • Ostalo
    • Kultura
    • Komentari
    • Povijest
    • Religija
      • Dolina Neretve – sakralni objekti
      • Duhovna poruka
    • Zanimljivosti
    Portal Rogotin – Hrvatska

    Na ŠKMER-ovu radionicu u dolini Neretve stigli ugostitelji Crne Gore, Makedonije i BiH

    26.01.2020Željko MarkotaŽeljko Markota

    Mediterranen Culinary Arts Enzita_14Nakon Zagreba i Duge Rese, putujuća MCA radionica Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija stigla je u petak nadomak Metkovića u Hotel Restaurant Villa Neretva. Radi se o izdvojenom dijelu Mediterranean Culinary Arts (MCA) programa pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma koji objedinjuje aktualne kulinarske trendove Mediterana s tradicionalnom kuhinjom za ugostitelje i kuhare te F&B menadžere, a vodi ga chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a.

    Na edukaciji okupili su se chefovi i ugostitelji doline Neretve, Pelješca i Korčule. Bilo ih je iz Slanog, Dubrovnika, Cavtata, te iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Teme su bile filetiranje bijele ribe francuskim i skandinavskim tehnikama, mariniranje brancina za carpaccio agrumima Neretve (limun, naranča i mandarina) te izrada čipsa od kože te ribe. Od fileta brancina napravljeno je glavno jelo u krosti od dalmatinskih začina, a pravio se i rižot sa šafranom i kozicama u temeljcu od ostataka tih rakova i bijele ribe, talijanski tanki kruh focaccia te starinska slastica rožata koja je od doba Mletaka na trpezama u Dalmaciji. Pokazao je Bremec i kako organizirati radno mjesto u kuhinji te dekorirati tanjur po Haute Cuisine standardu; onom koji objedinjuje preciznu pripremu i besprijekornu prezentaciju.

    Domaćini su bili obitelj Jerković koja je Villu Neretvu pretvorila u međunarodno prepoznatljivu destinaciju, ne samo radi dobre domaće hrane, nego jer su iznimni domaćini koji gostima nude i poseban doživljaj foto safarijima i izletima rukavcima i kanalima Neretve.

    MCA Trening Viila Neretva Duje Jerkovic i Bremec MCA Trening Viila Neretva Zeljko Neven Bremec 01 MCA Viila Neretva ekipa MCA Viila Neretva MCA Villa Neretva SKMER_0001  Mediterranen Culinary Arts Enzita_19 Mediterranen Culinary Arts Enzita_33 Mediterranen Culinary Arts Enzita_34

    “Ova radionica okupila je 30-ak, uglavnom mladih ljudi, koji su stigli sa svih strana regije, što pokazuje da su gladni znanja, žele upoznati nove trendove, vještine, načine i tehnike pripreme. Svakako, moramo pohvaliti Ministarstvo turizma što je se odlučilo podržati ovaj program, prepoznavši potrebe ugostitelja za poboljšanjem gastro ponude Hrvatske. Mi imamo kvalitetne namirnice i odlične temelje u tradicionalnoj gastronomiji, ali treba nam novih znanja koja se nude na ovakvim edukacijama, a poznato je da je ŠKMER udruga koja svojim aktivnostima vodi ka boljitku i kvaliteti, ne samo gastro scene Dalmacije nego i cijele Hrvatske. Istovremeno, žalosno je da je bilo najmanje ugostitelja s područja Neretve. Možda imaju previše znanja” – kazao je Pave Jerković, vlasnik Ville Neretve.

    Bremec je i ovaj put demonstrirao jedinstveno umijeće organizacije rada te vrhunske tehnike s ribom. Otkrio je svoje kuharske tajne, odgovarao na bojna pitanja, a puna tri sata sudionici su pratili i zapisivali nove ideje za primjenu u svojim restoranima.

    Dodajmo, cjeloviti Mediterranean Culinary Arts program iz kojeg je izdvojena ova radionica, upravo se održava u ŠKMER-ovoj Kuharskoj Akademiji u Splitu. Osim Bremeca, vode ga Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević, specijalist za bezglutenske jelovnike Martin Grubiša, najbolja hrvatska slastičarka Petra Jelenić te gostujući predavači. Također, kao dio ovog projekta početkom veljače kreće u ŠKMER-u Mediterranean Culinary Arts by Alain Ducasse, prva suradnja s pariškim Ducasse Education centrom. Tom prigodom će francuski vrhunski chef i edukator Mark Guillain-Williams domaće profesionalne kuhare educirati o konceptima i metodologiji rada restorana s tri Michelinove zvjezdice Alaina Ducassea, jednog od najvećih kuhara današnjice.

    Foto: ŠKMER + Enzita
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Najnovije vijesti

    4. MNT Sv. Ivan Stablina: Izjednačeno, neizvjesno i uzbudljivo

    Autor: Jurica Vukojević17.06.2025

    Metkovci na 1. Mini Kup regati Veslačkog saveza Dalmacije

    Autor: PORTAL ROGOTIN17.06.2025

    JADRAN LP: Gdje i kako nastaviti karijeru pitanje je sad

    Autor: Jurica Vukojević17.06.2025

    Unatoč invaliditetu, sjeli su na konja i učinili nešto nevjerojatno.

    Autor: PORTAL ROGOTIN17.06.2025

    Javni poziv za subvencionirano korištenje poslovnog prostora u Poduzetničkom inkubatoru Ploče

    Autor: PORTAL ROGOTIN17.06.2025
    siječanj 2020
    P U S Č P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « pro   velj »
    ARHIVA
    R o g o t i n
    Copyright © 2015-2025 PORTAL ROGOTIN

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.