SREDOZEMNA VOĆNA MUHA: PROVEDBA AKCIJSKOG PLANA JE NA SNAZI!

0

Tijekom 2019. godine provodio se je  Akcijski plan o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe – Ceratitis capitata (Wiedemann) u dolini rijeke Neretve za razdoblje (2018. – 2021.), koje je donijelo Ministarstvo poljoprivrede 2018. godine.

Također, u 2020. godini očekujemo niz zakonodavnih promjena vezanih uz fitosanitarni sektor.

Dugalic_HAPIHStoga su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Državnog inspektorata održali  sastanak  u Metkoviću sa predstavnicima županija, gradova i općina s područja doline Neretve na kojima su svi sudionici sastanka podnijeti izvješće o poduzetim aktivnostima zainteresiranim dionicama. Tema sastanka bile su   i novosti u sektoru koje možemo očekivati u narednom periodu.

Na sastanku su sudjelovali pomoćnik ministrice poljoprivrede, doc.dr.sc. Krunoslav Karalić, kao i ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić.

Uzgoj agruma u poljoprivredi Republike Hrvatske zauzima vrlo važno mjesto, posebno u ovom području. Pratimo situaciju na terenu i temeljem rezultata Programa posebnog nadzora utvrđena je velika rasprostranjenost sredozemne voćne muhe te je zaključeno da će, ukoliko se ne poduzmu odgovarajuće mjere, ona poprimiti razmjere epidemije, “ istaknuo je uvodno na sastanku ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc. dr.sc. Krunoslav Dugalić.

Kao odgovor na detektirani problem, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je 2018. godine Akcijski plan kojim se određuju sve aktivnosti koje je potrebno poduzeti, kao i nadležnosti i odgovornosti provoditelja Plana, a čija sustavna provedba ima u vidu suzbijanje te u konačnici iskorjenjivanje sredozemne voćne muhe.

„Da bi stigli pravovremeno na cilj potrebno je u svakom trenutku biti siguran, ne samo da nismo skrenuli s planiranog puta, već i jesu li se dogodile vanjske okolnosti zbog kojih je potrebno promijeniti ili modificirati odabranu rutu, ali i jednako važno: kakvo nam je prolazno vrijeme. Upravo stoga, ovi koordinacijski sastanci su iznimno važni,“ naglasio je doc.dr.sc. Dugalić, ujedno jedan od članova Upravljačkog tima provedbe Akcijskog plana, ističući kako je nužno da provedba bude: brza, učinkovita, dosljedna i usklađena.

„Nakon objedinjavanja izvješća, održat ćemo još jedan uži sastanak na ovu temu te sukladno zaključcima sa sastanka, a ukoliko se pokaže potreba, pristupit će se i izmjenama Akcijskog plana. “ naglasio je pomoćnik ministrice poljoprivrede, doc.dr.sc. Krunoslav Karalić te zaključio u nastavku:Karalic_MP

„S ciljem unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede, zajedno sa Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, provodit će i nadalje sve potrebne aktivnosti u nastojanju da otkloni sve eventualne fitosanitarne rizike koje sa sobom nose štetne bolesti i organizmi u poljoprivrednoj proizvodnji.“

Na sastanku je bilo riječi i o novom Zakon o biljnom zdravstvu i novostima vezanim uz biljnu putovnicu, kao i izmjenama Pravilnika o stavljanju na tržište reprodukcijskog sadnog materijala i sadnica namijenjenih za proizvodnju voća, a koje se najavljene za 2020. godinu.

U Metkoviću, 25. veljače 2020. godine

Share.

About Author

Comments are closed.