U GRADCU PREDSTAVLJEN „ARGON DRVENIČKI“ MILKA PEKE

0

U prostoru gračke knjižnice održana je promocija knjige „Argon Drvenički“, autora Milke Peke, u organizaciji Općinske knjižnice Hrvatska sloga Gradac. Uz autora djelo je predstavio i urednik izdanja, Duje Lozina, direktor Turističke zajednice Drvenik koja je i nakladnik ovog vrijednog izdanja.

Riječ je o romansiranom povijesnom romanu koji čitatelja vodi na neobično putovanje u vrijeme prije naše ere i vladavinu kraljice Teute. Radnja je smještena na područje od današnjeg Drvenika preko Baćine do Metkovića uključujući i Vrgorački kraj te na moru srednjedalmatinske otoke. U romanu se isprepliću životi naših predaka uz bogate opise životnih prilika tadašnjeg vremena koji se uz vrlo male empirijske dokaze  uglavnom oslanjaju na autorovu maštu.

„O tim davnim vremenima malo je toga zapisano. Mi smo tu bili puno prije sedmog stoljeća. Slaveni su prastanovnici Europe, a Iliri su praslaveni. Netko je na ovim prostorima dočekao i Grke i Rimljane, a bili su to Iliri. Mi danas govorimo jednom inačicom ilirskoga jezika. Zašto se istražujemo gomile koje se nalaze svugdje oko nas? Ta nadgrobna mjesta naših predaka, koji su voljeli ovaj kraj kao i mi, naše su naslijeđe i govore o mnogim stvarima. Mi trebamo pisati svoju povijest. Naša zajednička prošlost i naše naslijeđe obvezuju me da to radim“, samo su neke misli koje je autor izrekao u zanimljivoj konverzaciji s publikom.

Milko Peko, rođeni je Gračanin, pisanjem se bavi od 1982. godine, autor je više zbirki kratkih priča i zbirki poezije, objavio je četiri romana te brojne strip scenarije. Pisao je za Glas Kardeljeva, Slobodnu Dalmaciju i Makarsku kroniku, za koju je, između ostaloga, napisao preko 250 kolumni. Od književnih radova objavio je roman „Let galebova“, kao i zbirke kratkih priča: „Priče južnog vjetra“ i „Kameni mul“. Napisao je i zbirke poezije: „Mojim judima“, „Gradac iznad svega“ i „Naša Dalmacija“. U ljeto 2016. izašla mu je knjiga „Junakinje rata od Moreje“ u izdanju TZ Drvenik, a za istog izdavača napisao je i „Argon Drvenički“. U rukopisu mu je i roman „Tajna bijele planine“.

Od najranijeg djetinstva Peko je vezan uz strip, pripada generaciji koja je naučila čitati i zavoljela čitanje zahvaljujući stripu. Veliki je kolekcionar stripa s vrijednom kolekcijom starih i novih strip izdanja. Pisanjem strip scenarija počinje 2011. i do sada je napisao petnaest scenarija za strip albume i još pet scenarija za kraće stripove.

Na promociji je svaki posjetitelj dobio svoj primjerak knjige jer knjiga nije na prodaju te prema želji autora i nakladnika “Ova knjiga se ne poklanja, ona se daruje” .

 

 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.