Preminula je Davorka Kitonić

0

Preminula je Davorka Kitonić, autorica serije knjiga ‘Ptice delte Neretve’

Jučer je u svome domu u Crepini nakon duge borbe s karcinomom umrla Davorka Kitonić, naturalizirana Neretvanka koju pamtimo kao zaljubljenicu u našu dolinu i zaštitarku prirode, poglavito ptica, piše metković.hr

Pok. Davorka rodila se 1947. u selu Špišić Bukovica pokraj Virovitice u obitelji Ivana i Marije Kitonić. Zanimljivo je da su joj roditelji bili uvjereni esperantisti pa su njihova djeca prije progovorila esperantom nego hrvatskim jezikom. O njezinu starijem bratu Mladenu svojedobno su novine pisale kao o prvom djetetu na svijetu kojemu je esperanto materinski jezik.

Kao diplomirana arhitektica Davorka je svoj radni vijek provela u Njemačkoj, a u dolinu Neretve doselila se 1998. U Crepini, nadomak Ušću, izgradila je novi dom te se počela zanimati za ptice. Malo-pomalo učila je o njima, fotografirala ih, proučavala njihovo ponašanje.

Desetci tisuća fotografija ušća Neretve i ptica ostali su za njom, a mi smo joj prije 17 godina na našim stranicama posvetili poseban prostor. Metkovci je pamte po njezinim izložbama fotografija i putopisnim reportažama koje je održavala u Galeriji GKS-a. Naime, bila je i veliki svjetski putnik i posjetila mnoga egzotična mjesta te s tih putovanja donijela bezbroj fotografija.

Izvor: metkovic.hr via Like Metković


26.2.2005. objavljeno na rogotin.hr

ZLIČARKE NA UŠĆU NERETVE

Ušće rijeke Neretve posjetili su posebni gosti. Tri jata žličarki, velikih bijelih ptica, srodnih s ibisom, raspona krila oko 130 centimetara i dužine, od kljuna do repa, oko 90 centimetara zaustavile su se zbog odmora na ušću Neretve. Riječ je o pticama koje zimu provode u pojasu Sjeverne Amerike, a najviše u Sudanu i Etiopiji, dok ih se može vidjeti i u južnom Sredozemlju.

Gnijezde su u zapadnoj Europi, a najveće kolonije nalaze se u močvarnim dijelovima Nizozemske. Žličarka snese između travnja i lipnja 3-5 jaja i oba partnera naizmjence sjede od 21 do 25 dana na jajima. Mladi se zadržavaju u gnijezdu oko 50 dana, a nakon navršene 3-4 godine počinju i sami graditi gnijezda. Na područje Neretve, gdje će se zadržati oko dva dana, stigle su tijekom noći i u ranim jutarnjim satima. Obično spavaju do podne i tek tada počinju tražiti hranu, hodajući po plićacima i pribirajući svojim žlicastim kljunom u mulju sitne muzgavce i slične životinjice.

Ove podatke i prekrasne slike poslala nam je poznata ekološka aktivistica iz Opuzena Davorka Kitonić.

zlicarke (1) zlicarke (2) zlicarke (3) zlicarke (4) zlicarke (5) zlicarke (6) zlicarke (7)

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.