Američki novinar uz ceste u Americi dodao i jednu u našoj županiji

0
CESTA OD TRPNJA DO STONA NA POPISU 10 CESTA KOJIMA SE TREBA PROVOZATI – Američki novinar uz ceste u Americi dodao i jednu u našoj županiji4

Brett Evans, novinar uglednog američkog automobilističkog portala Motor1 zapitao se kojom cestom krenuti na prvo putovanje nakon karantene, donosi Jutarnji list.
U članku tako donosi 10 najzanimljivijih cesta u Sjedinjenim Državama prema vlastitom odabiru, a u obzir je uzeo tehničku zahtjevnost, asfalt, vizure, pejsaže i sve ono što uljepšava život putnicima kad krenu na “joy ride” nekim pravcem.
Brett se slaže kako postoji puno načina za definiranje ugodnog putnog iskustva, pa se u svom izboru “10 najboljih” fokusirao prvenstveno na ceste koje pružaju jedinstven doživljaj, putovanja, a ne samo brze zavoje i još brže pravce.

Tako je preporučio klasike poput U.S. Highway 20, pravca u državi Idaho, State Route 140 u Kaliforniji koja vodi u Nacionalni park Yosemite, Dempster Highway na Teritoriju Yukona u Kanadi, Imogene Pass i “Million Dollar Highway” u Koloradu, a zanimljivo, američkim cestama preko “velike bare” Evans je dodao još samo jednu cestu iz “ostatka svijeta” i to  – u Hrvatskoj!
Međutim, ako ste očekivali klasike poput Jadranske magistrale i Majstorske ceste, ili već stotinu puta opjevanu državnu cestu D-106 na Pagu – prevarili biste se!

Evans je za prvu vožnju nakon korone preporučio državnu cesta D414 na poluotoku Pelješcu koja povezuje Trpanj i Ston.
“Za savršeno krstarenje uz boje i mirise Mediterana krenite s trajektnog terminala Trpanj prema jugu i srednjovjekovnim zidinama Stona državnom cestom D414. Utilitarni službeni naziv ceste označava upravo pravac s nevjerojatnim krajolicima uz Jadransko more, sa surim i impozantnim vapnenačkim brežuljcima s jedne strane ceste dok je  s druge strane ostavljeno mjesto bujnim obalnim linijama i vegetaciji. Cesta D414 je mjestimično uska, ali puno zavoja i s klasično europskom trakom po sredini što olakša vožnju. Pravac D414 povezuje se s D8 Jadranskom magistralom, na njenom južnom kraju” – Evans opisuje zašto je D414 savršena za vožnju, donosi Jutarnji list.

Dodao je i da njegovih “Top 10” za vožnju nakon korone nije ultimativni izbor već preporuka te da ima još jako puno cesta za prijeći na ovom svijetu, ali da je ovaj izbor savršena preporuka za početak…

Zašto je odabrao baš D414 kao dodatak uz 10 američkih cesta nije objasnio no očigledno je kako autor jako dobro poznaje južni dalmatinski kraj te je vjerojatno vlastito iskustvo preporučio svim čitateljima portala Motor1…
 

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.