Međunarodni dan arhiva: Otvaranje arhiva preduvjet je za sučeljavanje s komunističkom prošlošću

0

Dana 9. lipnja obilježava se Međunarodni dan arhiva. Hrvatska arhivistika prvi put obilježila je ovaj dan 2009. i od tada to čini svake godine.

Prije gotovo dvije godine je donesen novi HDZ-ov zakon o arhivima kojim je velik dio građe iz vremena komunizma postao nedostupan javnosti. HDZ-ov zakon, kojega je pripremilo Ministarstvo kulture, od stručnjaka je ocijenjen kao „korak unazad“ u odnosu na ranije važeći Mostov zakon o arhvima, koji je bio na snazi samo godinu dana, piše narod.hr.

Otvaranje arhiva bitan je preduvjet za proces kojeg obično nazivamo „lustracijom“, a koji označava sučeljavanje i raščišćavanje komunističke prošlosti.

O potrebi sučeljavanja s posljedicama totalitarnog komunističkog sustava i donošenju posebnog zakona koji bi regulirao to područje, govore čak tri europske rezolucije.

Rezolucija 1096

Prva je Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe broj 1096. o mjerama za uklanjanje nasljeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava koja je stupila na snagu 1996. godine, a koju je moguće u cijelosti na engleskom jeziku pročitati ovdje. U njoj se ističe kako bi jedna od mjera za njezino provođenje svakako bila donošenje odgovarajućeg zakona kojim bi se reguliralo navedeno područje.

Lustracija-Centralni-komitet-saveza-komunista-Hrvatske-Zagreb-696x477

Rezolucija 1481

Druga je Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe broj 1481 o osudi komunističkih zločina, koja je stupila na snagu 2006. godine, a koju u cijelosti možete pročitati ovdje.

„Totalitarne komunističke režime, koji su u prošlom stoljeću vladali Srednjom i Istočnom Europom, a koji su još uvijek na vlasti u nekoliko zemalja svijeta, karakteriziraju, bez izuzetka, teška kršenja ljudskih prava. Ta su kršenja različita, ovisno o kulturi, zemlji i povijesnom razdoblju, a uključuju pojedinačna i kolektivna ubojstva i egzekucije, smrt u koncentracijskim logorima, izgladnjivanje, deportacije, mučenje, ropski rad i druge oblike masovnog fizičkog terora, progon zbog nacionalne ili vjerske pripadnosti, kršenje slobode svijesti, mišljenja i izražavanja, slobode tiska, te nedostatak političkog pluralizma.“ – stoji u ovoj Rezoluciji, koja nadalje ističe:

“Parlamentarna skupština odlučno osuđuje teška kršenja ljudskih prava počinjena od strane totalitarnih komunističkih režima te izražava suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina.”

U Rezoluciji također stoji: „Skupština poziva sve komunističke i post-komunističke stranke u svojim državama članicama, koje to još nisu učinile, da ponovno ocijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, da se jasno distanciraju od zločina totalitarnih komunističkih režima te da ih potpuno jasno osude.“

Rezolucija Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu

Treća je Rezolucija Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu koja je stupila na snagu 2009. godine. Nju je u cijelosti moguće pročitati ovdje. Od njezinih bitnih elemenata izdvajamo riječi iz čl. 6:

„Europski parlament žali što je 20 godina nakon raspada komunističkih diktatura u srednjoj i istočnoj Europi pristup dokumentima koji su od osobne važnosti ili potrebni za znanstvena istraživanja još uvijek bezrazložno ograničeni u nekim državama članicama, poziva na pravni napor u svim zemljama članicama prema otvaranju arhiva, uključujući i one iz bivše službe unutarnje sigurnosti, tajne policije i obavještajne agencije iako treba poduzeti korake kako bi se osiguralo da se taj proces ne bi zlorabio za političke svrhe…“

Čl. 16. iste rezolucije precizira: „Europski parlament uvjeren je kako je krajnji cilj otkrivanja i ocjenjivanja zločina počinjenih od strane komunističkih totalitarnih režima pomirenje, koje se može postići prihvaćanjem odgovornosti, moleći za praštanje i njegovanje moralne obnove…“

 

Share.

About Author

Comments are closed.