Upozorenje: Ne nasjedajte na lažne poruke preko društvenih mreža!

0

 U ožujku ove godine u Postaju granične policije Gruda pristupio je 64-godišnjak i prijavio prijevaru putem društvene mreže na način da mu se putem aplikacije za dopisivanje obratila njemu poznata osoba koja je od njega tražila uplatu novčanog iznosa od 1.900,00 kuna za kupnju medicinskog aparata koji mu je nužan za liječenje.

Objasnivši da se nalazi u inozemstvu, osumnjičeni je uplatu zatražio putem „paysafecard“ bonova koje je oštećeni kupio i fotografije kodova bonova povratno dostavio osobi koja mu se obratila nakon čega je isti obrisao profil te ga više nije mogao kontaktirati zbog čega je shvatio da je prevaren i da se radilo o lažnom profilu.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je počinitelj navedenog kaznenog djela prijevare 24-godišnjak s područja Brodsko-posavske županije koji je kazneno prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu.

Ovim putem želimo upoziriti građane da se na društvenim mrežama vrlo lako mogu izraditi lažni profili preuzimanjem osobnih podataka stvarnih osoba. Tako se potencijalna žrtva dovodi u zabludu da komunicira s poznanikom, dok u stvarnosti ostvaruje komunikaciju s počiniteljem kaznenog djela kojem je cilj na ovakav način ostvariti neki vid materijalne koristi. Pozovamo građane da svaki ovakav sumnjivi način komunikacije prijave policiji i da ne nasjedaju na ovakve i slične prijevare putem društvenih mreža.

Osumnjičen za krađu novca i zlatnine

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković 34-godišnjak je osumnjičen za kazneno djelo krađe.

Sumnjiči se da je tijekom ranih jutarnjih sati 13. srpnja iz obiteljske kuće 48-godišnjaka iz Opuzena otuđio novčani iznos od 50.500,00 kuna i zlatninu.

Osumnjičeni 34-godišnjak će tijekom današnjeg dana uz kaznenu prijavu biti doveden pritvorskom nadzorniku ove Policijske uprave.

 

 

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

 

Share.

About Author

Comments are closed.