Epidemiolozi se hvataju za glavu: na svadbama u Hercegovini ne poštuju se mjere, Metković zbog zaraženih svatova postao novo žarište

0

Zbog svadbi koje mladenci iz Metkovića organiziraju u svadbenim salonima s druge strane granice, ovaj je grad postao novo žarište širenja koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U posljednjih pet dana 69 osoba oboljelo je od COVID-a 19 pa je tako prema službenim statistikama broj zaraženih (aktivnih) slučajeva u Metkoviću 83.

Epidemiološka situacija na terenu je još lošija jer ima dosta slučajeva koji nisu evidentirani zato što nisu ni tražili liječničku pomoć. Uglavnom liječničku pomoć traže oni koji su baš toliko loše da se ne mogu liječiti u kućnim ljekarnama ili pak oni kojima treba pravdanje bolovanja za izostanak s posla.

Epidemiolozi idućih dana u Metkoviću očekuju povećanje broja oboljelih, uglavnom kontakata s jedne svadbe održane koncem listopada.

Nikakva kontrola

– Organiziranje svadbi u Hercegovini veliki nam je epidemiološki problem. Riječ je o organiziranom okupljanju u drugoj državi na koje ne možemo utjecati. Prema našim informacijama, i u Hercegovini su ograničena okupljanja na svadbama, ali to se očito ne poštuje – ističe epidemiolog dr. Miljenko Ljubić. Napominje i da je u Metkoviću povećan broj testiranja, što onda rezultira i većim brojem pozitivnih osoba.

svadbe13

Već smo pisali da su svadbe, koje se održavaju uz izigravanje preporuke Kriznog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potencijalno velika žarišta širenja COVID-a 19, poglavito one koje se organiziraju u Hercegovini. Nad tim svadbama nitko nema nikakvu kontrolu. U svadbenim salonima, umjesto trideset, okupi se deset puta više svatova, kojima se uz dobru spizu i kapljicu korona ne čini nikakav problem, iako će za nekoliko dana kada dobiju temperaturu stajati u redovima za testiranje.

Epidemiološka struka je nemoćna pred ovim problemom, epidemiolozi jedino mogu evidentirati rapidan porast broja zaraženih i širenje epidemije, za što nitko neće odgovarati, ni mladenci, a ni njihovi gosti koji se s takvih pirova vraćaju zaraženi i ugrožavaju druge ljude.

Kako spriječiti organiziranje svadbi po Hercegovini pitanje je na koje odgovor trebaju dati Stožer civilne zaštite i MUP. Naime, organiziranoj svadbenoj koloni ne bi trebalo dopustiti prelazak državne granice, mada se u pograničnom području i to može izigrati.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Metkoviću, može li se ograničiti odlazak na svadbena slavlja u BiH – pitali smo Županijski stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

– Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije nema ovlasti regulirati prelazak državne granice Republike Hrvatske bez obzira na razloge izlaska, odnosno ulaska hrvatskih državljana – odgovorili su nam kratko i jasno.

Nemoćni i u BiH

A nemoćni su i u susjednoj Hercegovačkoj-neretvanskoj županiji, gdje svadbeni saloni uveliko izigravaju mjere, premda je u BIH propisano da se u zatvorenom prostoru može okupiti samo 25 ljudi. Kako doznajemo, na teren izlaze dva inspektora, civilne zaštite i ugostiteljstva, koji vikendima obilaze svadbene dvorane. Međutim, ako napišu kaznu vlasniku dvorane od dvije tisuće maraka (oko osam tisuća kuna), oni je plate i nastavljaju po starome. Neki čak svadbene dvorane podijele pregradama pa kad dođe inspekcija, tvrde da imaju tri-četiri svadbe, a ne jednu.

Čini se ipak da će ovom problemu doskočiti središnja federalna vlast koja uvodi policijski sat u BIH od 23 do 6 sati. Tako će svadbe morati završiti prije ponoći pa će možda to odvratiti mladence od organizacije svadbenih slavlja preko granice.

Stanislav Soldo/SD

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.