OŠ Gradac: Izabrana dva projekta na natječajima Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije

0

Na ovogodišnjim natječajima Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, ustanove koja ima za cilj svojim djelovanjem poticati izvrsnost učenika i izvrsnost samog sustava, izabrana su čak dva projekta OŠ Gradac.

Ana moreNatječaj CI SDŽ Čuvari baštine namijenjen je potencijalno darovitim učenicima u umjetničkom i humanističkom području, kao i svim učenicima koji su zainteresirani za projektnu nastavu, interdisciplinarni pristup, suradničko, istraživačko i inovativno učenje. Ovogodišnja tema bila je Skrivena blaga mista moga, a odnosila se na nepokretnu materijalnu baštinu. OŠ Gradac se natjecala s projektom Kil’ duvana – kil’ Jadrana koji provode učenici 7. razreda pod voditeljstvom Branke Perić.

Ana solanaUčenici su izabrali ovu temu polazeći od činjenice da je povijest soli zapravo i povijest čovječanstva jer, osim što regulira niz procesa u ljudskom organizmu te služi kao sredstvo za konzerviranje hrane i dodatak u prehrani stoke, ona je duboko ukorijenjena u čovjekovu kulturu, gospodarstvo, društvene odnose, politički razvoj… Često je nazivana ”bijelim zlatom”, zbog koje su se vodili ratovi, a njena proizvodnja je obično stavljana pod državnu kontrolu. Zbog povoljnih klimatskih uvjeta, visokog postotka saliniteta u moru te mnogih plitkih luka i zaljeva na našoj obali, proizvodnja soli je započela još u pretpovijesno vrijeme, a najstariji zapis o našim solanama datira iz 542. godine. Sol je služila i za trgovinu sa zaleđem te bila jedan od glavnih izvora prihoda mnogih naselja na našoj obali. O važnosti proizvodnje soli za gospodarstvo najbolje svjedoči podatak da je u XV. st. sol donosila četvrtinu svih prihoda Mletačke Republike, a njenu su proizvodnju osvajači naših prostora stavljali pod strogu državnu kontrolu.

mjesto starih solanavila rustica - mjesto najstarije solane u GradcuNažalost, priča o proizvodnji i trgovini solju u mjestima Općine Gradac je gotovo zaboravljena i rijetki su stariji stanovnici koji još mogu svjedočiti o tome. Kroz suradnju sa Zavičajnom zbirkom Gradac nastala je ideja čuvanja od zaborava postojanja solana u mjestima Općine Gradac te važnosti trgovine solju za ovu zajednicu. Naslov projekta Kil’ duvana – kil’ Jadrana je citat uzrečice sačuvane u ovom kraju kojom se najbolje opisuje vrijednost soli te činjenica da je sol bila predmetom trgovinske razmjene. Ovim projektom te pločom koja bi se postavila u Gradcu putem koje bi stanovnici i gosti Gradca mogli dobiti informaciju o proizvodnji i trgovini solju, kao i povijesnim crticama vezanim uz nju, nastojalo se  sačuvati dio naše baštine.

berba solisol koju smo proizveliDo sada su u sklopu ovog projekta učenici proučavali literaturu koja se odnosi na proizvodnju soli u prošlosti, a osobito onu koja se odnosi na proizvodnju i trgovinu soli u Općini Gradac. Također su izveli simulaciju principa rada solana i izradili prezentaciju te dva kratka filma. Nastavak rada na projektu će se odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama.

CI SDŽ je već drugu godinu za redom raspisao i javni poziv za sufinanciranje programa učeničkih zadruga koje djeluju na području SDŽ kroz financiranje otkupa proizvoda učeničkih zadruga pod nazivom Dalmatinski suvenir. Ovaj projekt dio je aktivnosti programa Centra izvrsnosti poduzetništva kojem je cilj poticanje i razvoj kreativnosti, inicijative i poduzetništva kod potencijalno darovite djece i mladih. Projekt se odvija u matičnim školama i okviru postojećih učeničkih zadruga, a cilj mu je omogućiti djeci i mladima koji pokazuju interes i darovitost u području poduzetništva, razvoj poduzetničkih kompetencija kroz iskustvo izrade cjelovitog proizvoda, od ideje, preko izrade i proizvodnje do marketinga i prodaje.  Proizvodi učeničkih zadruga bit će korišteni u svrhu promidžbe SDŽ i svih njezinih sastavnica pri službenim susretima, posjetima, Erasmus projektima, konferencijama i slično. Kao i prošle, i ove godine je prijedlog Učeničke zadruge Škatula izabran za sufinanciranje. Dok su prošle godine otkupljeni proizvodi bili ruksaci i topli mirisni jastučići, ove godine će to biti pregače, sapuni, maslinovo ulje te magneti.

O ovoj temi možete čitati u novom broju Makarske kronike (utorak).

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.