„Zaključat ćemo Branku!“ – Udruga Leptirić zaposlila 10 žena iz Ploča i Metkovića

0

„Zaključat ćemo Branku i nećemo joj dati da nas napusti!“. Ove riječi izrekla je Vida Krstičević iz Peračkoga Blata, jedna od 60 korisnica projekta „Radišni i zadovoljni“, a odnose se na Branku Jerković, jednu od 10 zaposlenica. Supružnici Vida i Mate trenutačno su sami i društvo i pomoć koju im svakodnevno pruža Branka za njih su prevažni i gotovo iznenađujući.

1. vida i branka

„Branka nam pruža neizmjernu pažnju, a pažnja nam je vrlo bitna, bez nje nismo ljudi. Danas je svatko u trci za nečim, ljudi su nemirni i napeti i jako teško se nađe vremena za druge-potrebite. Zbog toga smo oduševljeni i iznenađeni, jer Branka je jedna jako fina dama koja je pokazala da ima dušu i srce. U ovim vremenima, teško je to reći za nekoga. Obavlja nam kupnju u trgovini, šeta s nama, kuha kavu, čisti i sređuje kuću i obavlja sve aktivnosti koje su mojoj supruzi i meni potrebne. To nam daje snagu, vraća povjerenjeu ljude i volju za životom“, govori nam Mate, s kojim Branka ode i u vrt, koji Mati toliko znači.

2. vida mate i branka

„Osim plodova koje dobijem, vrt mi čisti um i daje mi duhovnu hranu, smiri me i pročisti, to mi ne mogu priuštiti nikakva druga vježbanja ni teretane. Jednostavno uživam. Društvo je zatajilo, zbog pohlepe i naivnosti“, kaže Mate i prisjeća se riječi svoje majka, kako svatko treba imati dvije majke, onu koja ga je rodila i državu koja treba brinuti o pojedincu.

3. vida mate i branka

A koliko god supružnici Krstičević bili zadovoljni s Brankom, i ona za njih ima samo riječi hvale. „Vida i Branko su divni ljudi, zadovoljstvo mi je biti im na raspolaganju“, kaže. Osim njih dvoje, Branka svakodnevno vodi brigu o još četvero korisnika spomenutoga programa, nakon što je Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve  (UCDPDN) „Leptirići“ potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 928 tisuća kuna.  Projekt „Radišni i zadovoljni“ financiran iz Europskog socijalnog fonda provoditi će se 18 mjeseci, uz partnerstvo Centra za socijalnu skrb Metković, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područni ured Dubrovnik. U Udruzi Leptirići 1. prosinca 2020. potpisani su Ugovori o radu sa 10 žena,5 žena s područja grada Ploča i 5 žena s područja grada Metkovića  – radnica za pomoć i potporu starijim osobama i/ili osobama u nepovoljnom položaju i/ili osobama s invaliditetom koje skrbe o ukupno 60 korisnika starijih iznad 65 godina. Gospođe su zaposlene na određeno vrijeme, točnije na 12 mjeseci za potrebe provedbe aktivnosti u sklopu Projekta „Radišni i zadovoljni” financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

zaposlene zene iz ploca

„Vjerujem da ćemo ovim Projektom pridonijeti starijim i nemoćnim osobama isto kao zaposlenicima kojima je radni odnos bio prijeko potreban. Ovih dana zaposlenice će obradovati korisnike prigodnim paketićima. Voljela bih se osvrnuti jednim kratkim dojmom naše zaposlenice i reakcije korisnika: “Prvih par dana, kad bi došla sa posla sjela bi i plakala. Zašto? Jer bi vidjela djeda koji leži, ne mogu mu pomoći, baku koja ima Alzheimerovu bolest s kojom šetam po sat vremena. A sad? Sada uživam i smijem se kad dođem kući jer me drže njihove riječi: Unijela si mi radost u kuću, donijela si mi mir samom svojom pojavom, a bio sam nervozan, nisam spavao cijelu noć….i tako dalje. Ja, na žalost, ne mogu promijeniti ničije zdravstveno stanje, ali mogu u tih par radnih sati donijeti malo vedrine i puno osmjeha”, izjavila je Ivana Nikolac, predsjednica UCDPDN Leptirići.

ivana

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji će, zbog božićnih praznika, na pločanskim kioscima biti dan ranije, u četvrtak!

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.