Hrvatska na najvećoj svjetskoj izložbi lova i prirode „One With Nature”

0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem, ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović i suradnicima sudjelovala na otvorenju najveće svjetske izložbe lova i prirode „One With Nature” koja se održava od 25. rujna do 14. listopada 2021. godine u Budimpešti, a na kojoj Hrvatska nastupa u suradnji s Hrvatskim šumama, Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom turističkom zajednicom. Tom prilikom ministrica Vučković se susrela s veleposlanicom Socijalističke Države Vijetnam u Republici Hrvatskoj Nguyn Thi Bich Thao te održala sastanak s mađarskim ministrom poljoprivrede Istvánom Nagyem.

Jedna od najreprezentativnijih specijaliziranih međunarodnih izložba u svijetu ove godine obuhvaća teme lovstva, vodenih staništa, sokolarstva, krivolova, gastronomije, inovacija očuvanja i budućnosti prirode, bioraznolikosti i održivog korištenja prirodnih dobara. Fokus nastupa i izložbenog prostora Hrvatske je na prezentaciji nacionalne prirodne baštine i jedinstvene raznolikosti staništa divljih životinja, s naglaskom na jedinstvene geo-prirodne cjeline Hrvatske. Na izložbi sudjeluje i Hrvatski lovački savez, kao krovna organizacija hrvatskog lovstva, s konceptom prikaza vlastite iznimne povijesne linije razvoja organiziranog lovstva duge 140 godina. Osim lovstva, Hrvatska će staviti naglasak i na svoje šumarstvo, temeljeno na više od 250 godina stručnog gospodarenja, te biološku raznolikost.

HUNGEXPO1HUNGEXPO3

Nakon otvorenja Hungexpo 2021. ministrica Vučković je održala bilateralni sastanak s mađarskim ministrom poljoprivrede Nagyem na temu suradnje dviju zemalja, intervencija i pomoći sektoru stočarstva te nedavno objavljene EU strategije za šume, o kojoj se trenutno raspravlja na razini Vijeća EU. Tom je prilikom ministrica istaknula kako se Hrvatska zalaže za načelo supsidijarnosti i smanjenje administrativnih opterećenja u tom polju te naglasila važnost identificiranja multifunkcionalne uloge šumarstva, imajući u vidu  doprinos šuma svakodnevnom životu ruralnih zajednica sa značajnim utjecajima na njihovo gospodarstvo, zaključivši kako održivo gospodarenje šumama mora biti središnji dio Strategije.

HUNGEXPO2

Hrvatska s Mađarskom ima izvrsnu suradnju u mnogim područjima, poput Višegradske skupine, Dunav – soja inicijative te u sektoru stočarstva, veterine i sigurnosti hrane, a na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima buduće suradnje u području slatkovodne akvakulture te šumskog reprodukcijskog materijala.

Vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz RH u Mađarsku u 2020. godini bilježi rast od 5 posto (rast za 6,2 milijuna eura), dok je vrijednost uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Mađarske u RH zabilježila pad od 3 posto (za 9,4 milijuna eura).

Share.

About Author

Comments are closed.