Miško Erak: Ilirski krugovi života u Plini, Gradu Ploče i Donjoj Neretvi

0

erak-1440x810-1-600x338Promocija knjige autora Miška Eraka

14 listopada @ 19:00 – 20:00

Mjesec hrvatske knjige 2021. započinjemo promocijom knjige “Ilirski krugovi života u Plini, Gradu Ploče i Donjoj Neretvi” autora Miška Eraka.
Promocija knjige održat će se u prostoru Doma kulture Ploče, u četvrtak, 14. 10. s početkom u 19 sati, a program će voditi Andrija Pećar, prof. povijesti.

Kratki uvod iz knjige:

Okidač i nagla odluka o pisanju ove knjige donesena je sasvim slučajno 28. travnja 2012. godine, kada me otac Ante zatražio da fotografiram selo Rupa u zaleđu Ploča, koje se nalazi u brdima Zapadne Pline poviše Peračkog Blata i Perke, u kojem se dogodio stravičan zločin počinjen nad nedužnim civilima 2. studenog 1943. godine. S obzirom na to da nikada prije nisam bio u tom selu, otac je za tu priliku zamolio g. Antu Čuluma, rodom iz Rupe, koji živi u Peračkom Blatu, da me prati i pokazuje put. S terencem smo iz Perke stigli, po tek probijenom makadamskom putu, u podnožje sela Rupa, otkud smo nastavili pješačiti. Fotografiranje poprišta ratnog zločina nad civilima počinjenog od strane njemačkih nacista bilo je vrlo stresno iskustvo, jer se otvorene rane još uvijek vide na svakom koraku, u obliku ostataka zapaljene kuće i grobova masakriranih civila. Osobito je dojmljiv grob od nabacanog kamenja pod kojim je zatrpana trudnica koja je pokušala pobjeći.

Naslovnica 2_page-0001

Nakon fotografiranja, Ante me upitao želim li otići na vrh obližnjeg brda Žuželj koji se nalazi u neposrednoj blizini sela. Na moje protupitanje što se nalazi na vrhu tog brda lakonski je odgovorio „lijep pogled“. I doista, pogled je bio fantastičan, jer se s vrha brda moglo vidjeti pola područja Grada Ploča uključujući ušće Neretve, centar grada Ploča, zaljev Ploča, poluotok Pelješac, brdo Višnjicu, Sladinac, Baćinska jezera, brdo Rukavac, Vrgorsko-neretvansko jezero odnosno polje, brdo Obličevac i još mnogo toga. Međutim, odmah je moju pažnju zaokupio pristup samom vrhu brda, koji je nakon očuvanih obrambenih, suho zidanih kružnih bedema, vodio klesanim kamenom popločanim putem do zaravni na samom vrhu brda. Došavši na zaravan na samom vrhu, počeo sam fotografirati sve u punom krugu i osim doista fenomenalnog pogleda na sve strane svijeta, odmah sam uočio jednu neobičnu podudarnost. Naime, u hipu sam shvatio kako je baćinska gradina Sladinac na jugozapadu otprilike jednako udaljena od brda Žuželj kao i plinjanska Gradina iznad Eraka na sjeveroistoku, te da se sve tri kote vrhova brda lako mogu povezati zamišljenim pravcem. Na taj način počela je cijela priča oko ove knjige.

Bilješka o autoru:

Miško Erak, rođen 21. ožujka 1961. u Metkoviću, djetinjstvo i mladost proveo u Pločama gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao na Fakultetu građevinskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kao dipl. ing. građevine, a potom završio Master of Business Administration (MBA) program na Henley Management College UK, kao magistar poslovnog upravljanja. Radio kao profesor građevinarstva i matematike u vatrogasnoj školi MUP-a RH, inženjer u Hidroelektri, konzultant u savjetodavnoj kući CM-Expert, a zadnjih dvadesetak godina radi kao privatni poduzetnik na području ljudskih resursa u tvrtki Dr. Pendl & dr. Piswanger. Sudionk je Domovinskog rata i nositelj spomenice Oluja. Oženjen je i otac troje djece

Narodna knjižnica Ploče

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.