Gradac: „Prigrabiti mrvu prolaznosti ˝ autorice Dražene Radonić

0

U Općinskoj knjižnici ˝Hrvatska sloga ˝ u Gradcu održana je promocija 3. zbirke poezije  „Prigrabiti mrvu prolaznosti ˝ autorice Dražene Radonić , pjesnikinje iz Podgore. Stihove su osim autorice recitirali Dragana Lončar i prijatelj Milko Peko , pjesnik i književnik iz Gradca.

U ugodnoj atmosferi gračke knjižnice svatko od prisutnih pročitao je jednu od Draženinih pjesama , te se tako ostvarila jedinstvena interakcija i ugodno druženje.

Poetsku večer vodila je ravnateljica knjižnice Magdalena Sinković Pavlović , a književnu kritiku Draženine poezije u nekoliko rečenica prezentira Vedrana Mihotić Kovačević , prof. povijesti umjetnosti i talijanistike iz Podgore:

˝Nek se pjesma toči i toči

kroz ponoć naših noći

I zore svih naših naoblačenja

I ponovo želja, inspiracija, pjesma…

nek nam život bude pjesma.˝

Stihovi imaju svoju simboliku, značenje, poruku. Snaga i ljepota knjige stihova autorice Dražene Radonić upravo je u tome, stihovi su to bogati u raznolikosti sadržaja ali nam bliski i laki u doživljaju. Kroz njih upoznajemo pjesnikinju mnogostruko otvorenu prema svemu što nas okružuje, socijalno osjetljivu, punu emocija, maštovitu, svestranu,  ona sve vidi, sve osjeća, sve proživljava…

IMG-20211027-WA0000

U stihovima  posvećenim svojim dragima, o majci, o sestri, i zajedničkom djetinjstvu, o zadnjoj plovidbi kapetana, o plovidbi na put bez povratka, nježno majčinsko obraćanje sinu, svu tu sublimiranu emociju svoje intime ona daruje čitatelju kroz stih napisan jezikom bogatih nijansi. Njeni stihovi o ljubavi, o sumnjama, o neizvjesnosti na kraju svijetle optimizmom. Ona je strpljiva, ona je puna nade,.. ona je uporna.

Ponekad suzdržanu emotivnost i nježnost u stihovima o suptilnim odnosima Dvoje, o ljubavi kao nepresušnoj emociji  o davanju, o čežnji,  o predaji  tom vječnom  izvorištu našeg života, Dražena prepušta slutnji čitatelja dajući im mogućnost sudjelovanja u pretvaranju  njenih stihova u slike vlastitih života i iskustava. I tu nalazi uporište univerzalnost njenih prekrasnih stihova.

I na kraju svih sadržaja uvijek i ponovno prepuštena emocijama, vraća se Dražena svojoj vječnoj inspiraciji, more, brodovi, vjetar u  jedrima, valovi koji smiruju i uznemiruju, šum vala na rastanku s obalom…..

˝More je moja rijeka života.

More je moja riznica bisera gdje svetkuju jedra

snova, more je rana koju nagriza ova sol koju

nikada isprati neću sa svoje kože, iz svoje duše, iz

svojih emocija.˝

Sve je to i još više Dražena Radonić, romantična, snažna, emocionalna autorica prekrasne knjige stihova

˝Prigrabiti mrvu prolaznosti˝. Kratko je vrijeme a stihova je  mnogo, i  ovaj kratki osvrt samo  je dio bogate palete Draženinih stihova. Vjerujući u postojanost njene inspiracije, u moć opservacije, uz želju da svojim stihovima otvara nove horizonte, s velikim nestrpljenjem očekujemo njena nova putovanja kroz svijet poezije ˝.

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.