Close Menu
Portal Rogotin – Hrvatska
    Facebook
    NAJNOVIJE
    • Župan uručio ključeve osam novih vozila, jedno dolazi u Ploče za sanitetski prijevoz
    • Dubrovčanin prevaren za 2.200 eura
    • Pogledajte kako stotine škola i vrtića pozivaju majke na preventivan pregled dojki u projektu „Mama, budi zdrava!”
    • ˝Pripovijedanje uz violinu˝ – profesorica violine i pripovjedačice Marina Đorđević  
    • Don Ante Žderić: Posljednji zagrljaj s Antišom zauvijek sam upisao u svoju dušu.
    • Daria Lorenci Flatz i Tarik Filipović s hit predstavom „Da sam ptica” stižu u Ploče!
    • JADRAN LP: ZADOVOLJNI UČINKOM, SAMO DA NE BUDE OZLJEDA
    • UMA Metković, 2. kolo: VIDU I BOBOVIŠTU DERBIJI I VRH LJESTVICE
    Portal Rogotin – Hrvatska
    • Naslovnica
    • Vijesti
      • Hrvatska
      • Županija DN
      • Ploče
      • Rogotin
      • Dolina Neretve
      • Makarsko primorje
    • Šport
      • Nogomet
      • Rukomet
      • Ostalo
    • Kultura
    • Komentari
    • Povijest
    • Religija
      • Dolina Neretve – sakralni objekti
      • Duhovna poruka
    • Zanimljivosti
    Portal Rogotin – Hrvatska

    Što sve možemo sa vinskom kominom: od kompostiranja i organskog gnojiva, proizvodnje ulja, brašna, peleta pa do farmaceutske i kozmetičke industrije

    29.10.2021

    Vrijeme trganja je iza nas a dalmatinski podrumi puni su komine koja je zaostala nakon prešenja i cijeđenja grožđa. Od komine (dropa) se uglavnom peče rakija i to je njezina glavna uloga, no manje je poznato da je komina sirovina, koja se može višestruko iskoristiti. Komina kao nusproizvod vinarstva ima vrijedan sirovinski potencijal, a iskoristiti se može gotovo sto posto komine te se iz nje mogu proizvesti ulje sjemenki grožđa, brašno sjemenki grožđa, brašno od pokožice. Vrijedna je sirovina za proizvodnju biomase u postupku dobivanje „čiste“ energije. Koristi se kao organsko gnojivo u vrtovima, maslinicima i vinogradima, piše Dubrovacki vjesnik

    Od 10 kilograma grožđa može se dobiti oko sedam litara vina. Kada je rakije u pitanju za jedan litra rakije potrebno je 10-15 kilograma dropa od grožđa ili šljiva. U tom procesu destiliranja rakije ostaje komina, koja nužno ne mora biti otpad već se može dalje može koristiti. U Dalmaciji se do sada uglavnom koristila kao gnojivo unatoč različitim mogućnostima upotrebe komine. Komina može biti odlično gnojivo jer sadrži dušik, fosfornu kiselinu, kalij. Pogodna je za poboljšavanje strukture tla. Da bi komina „dala sve od sebe“ najbolje bi je bilo kompostirati pa tek onda razbacati po vrtovima. Prilikom pravljenja komposta od komine poželjno je dodati i ostatke biljaka, primjerice lišće i grančice zaostale od orezivanja, te piljevinu, sijeno ili slamu. I sve se to kompostira do idućeg proljeća kada se može razbaciti po maslincima i vinogradima.

    19821632

    Komina je, pored celuloze, bogata i šećerima, organiskim kiselinama, taninima, vitaminima, antioksidansima pa se koristi u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Od komine se mogu praviti i pogačice za ishranu stoke, uglavnom koza i ovaca. U iskorištavanju komine najdalje se otišlo u Istri gdje tvrtka IBioSeedLab proizvodi mehanički hladno prešano nerafinirano ulje sjemenki grožđa, a u planu je i proizvodnja brašna od sjemenki grožđa te drugi prirodni proizvodi.

    Komina grožđa se koristi se i za dobivanje biogoriva jer je vinska komina dobar izvor toplinske energije. To uglavnom podrazumijeva proizvodnju peleta od komine. Sagorijevanjem vinske komine nema sumpora koji utječe na zagađenje okoliša i stvaranje šljake nakon gorenja, pa se očekuje šira primjena komine u proizvođačkoj industriji peleta za koje se smatra da su energent budućnosti. Peleti su kao energenti ekološki prihvatljivi a nisu ni skupi pa je njihova proizvodnja dugoročno sigurna i profitabilna.

    Stanislav Soldo/DV

    Slike: HANZA Media

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Najnovije vijesti

    Župan uručio ključeve osam novih vozila, jedno dolazi u Ploče za sanitetski prijevoz

    Dubrovčanin prevaren za 2.200 eura

    Pogledajte kako stotine škola i vrtića pozivaju majke na preventivan pregled dojki u projektu „Mama, budi zdrava!”

    ˝Pripovijedanje uz violinu˝ – profesorica violine i pripovjedačice Marina Đorđević  

    Don Ante Žderić: Posljednji zagrljaj s Antišom zauvijek sam upisao u svoju dušu.

    listopad 2021
    P U S Č P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « ruj   stu »
    ARHIVA
    R o g o t i n
    Copyright © 2015-2025 PORTAL ROGOTIN

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.