Županijski zavod za javno zdravstvo školama poslao dopis, epidemiolozi padaju s nogu i više ne mogu obrađivati kontakte zaraženih

0

Zbog ubrzanog širenja omicron varijante i velikog broja novooboljelih, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije više nisu u mogućnosti obrađivati kontakte pozitivnih osoba, pa se oni sada moraju sami javiti svojim izabranim liječnicima, stoji u dopisu voditelja županijske Službe za epidemiologiju dr. Miljenka Ljubića upućenog školama, piše Dubrovacki vjesnik

U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa na COVID-19 bolest kod djeteta, roditelji trebaju izabranom liječniku prijaviti učenika koji je bliski kontakt zaražene osobe zbog obveze mjere samoizolacije. Epidmiolog će odrediti kome treba mjera samoizolacije i dokad.

Capture1

Mjera samoizolacije, stoji u dopisu, nije obvezna za djecu koja nisu bila u školi u dane kad je pozitivna osoba bila zarazna, a zarazna je do dva dana prije početka simptoma bolesti.

Od mjere samoizolacije se izuzimaju djeca i osoblje škole koje je preboljelo COVID-19 unutar 120 dana od kontakta, osobe koje su preboljele COVID i cijepljenje su s dvije doze cjepiva (ili jednom dozom Janssen cjepiva) te osobe koje cijepljenje tri puta, odnosno dvije plus booster doza ili su primile Janssen cjepivo i potom docijepljene.

Iz samoizlacije izlaze nakon isteka punih deset dana od zadnjeg kontakta sa zaraženim.

Ako se kod djeteta pojave simptomi bolesti, roditelji moraju obavijestiti pedijatra ili liječnika obiteljske medicine.

Osnovno pravilo samoizolacije, poručuju epidemiolozi, je ostati kod kuće, boraviti u posebnoj sobi, bez bliskih kontakata s ukućanima, nositi masku prilikom odlaska u zahod, često provjetravati prostoriju u kojoj boravi, održavati osobnu higijenu. Ako uvjeti stanovanja ne omogućuju boravak u zasebnoj prostoriji, treba održavati razmak i nositi masku.

– Ostali ukućani ponašaju se “uobičajeno”, odnosno oni nisu u samoizolaciji i na njih se mjere ne primjenjuju. To znači da braća i sestre mogu slobodno ići u vrtić, školu, a roditelji na posao. Kao i osoba u samoizolaciji, svi ostali ukućani trebaju provoditi pojačanu osobnu higijenu i higijenu prostora te ograničiti svoja kretanja i fizičke kontakte tako da njihove radne i druge neodgodive obveze nisu narušene, bez kontakata s osobom u samoizolaciji ili smanjiti kontakte na najmanju moguću mjeru – piše u dopisu Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

Silvia Rudinović/Dubrovački vjesnik

 

Share.

About Author

Comments are closed.