Close Menu
Portal Rogotin – Hrvatska
    Facebook
    NAJNOVIJE
    • “”RIBARI: LJUDI OD VITRA I SOLI” – OTVORENA IZLOŽBA O TIHOM SAVEZNIŠTVU MORA I ČOVJEKA
    • Dolina Neretve konačno dobiva spoj na autocestu ‘težak’ 10 milijuna eura, sprema se javna nabava
    • Otvoreno 65 natječaja za nova radna mjesta u Dolini Neretve
    • Obavijest proizvođačima mandarina zbog sredozemne voćne muhe
    • Suradnja HOO-a i MUP-a otvorila vrata vrhunskim sportašicama – judo reprezentacije Hrvatske, BiH i Slovenije treniraju u smještano-obučnom centru Mladost u Kuparima
    • Otvoreno pismo o arheološkim nalazištima u Istočnoj Plini
    • IZVOR PLOČE: Priopćenje građanima grada Ploča i okolice, mještanima Desana i općine Gradac
    • Preminula Milka Šunjić ud. Zdravke
    Portal Rogotin – Hrvatska
    • Naslovnica
    • Vijesti
      • Hrvatska
      • Županija DN
      • Ploče
      • Rogotin
      • Dolina Neretve
      • Makarsko primorje
    • Šport
      • Nogomet
      • Rukomet
      • Ostalo
    • Kultura
    • Komentari
    • Povijest
    • Religija
      • Dolina Neretve – sakralni objekti
      • Duhovna poruka
    • Zanimljivosti
    Portal Rogotin – Hrvatska

    Umro Petar Tutavac iz Opuzena, tvorac Domaćice i Plazme

    01.02.2022

    U 88. godini u Srbiji je preminuo Petar Tutavac, tvorac popularnih keksa Domaćica te jedan od autora recepture Plazma keksa, javlja Jutarnji list

    Tutavac je rođen 1934. u Podgradini nedaleko od Opuzena (danas općina Slivno), pisala je lani Slobodna Dalmacija koja je tada objavila Tutavčevu životnu priču i razgovor s njim. U dobi od trinaest godina je završio pletarski zanat u Opuzenu te je postao KV radnik pletar. Tada je nekoliko godina pleo korpe u kojima se nosio kruh, ali mladi Petar se time nije zadovoljio. Godine 1949. preko sindikata se javio na tečaj za keksara u Zagrebu, koji je raspisala tvornica “Kraš”, gdje su on i još jedan polaznik izučili keksarski zanat. Zanimljivo je da je bio prvi školovani keksar u tadašnjoj Jugoslaviji. Zatim je otišao u vojsku, a nakon povratka zaposlio se u “Krašu”.

    – “Kraš” je tada bio jedina konditorska industrija i sve ostale koje su se kasnije pojavljivale potekle su od njega – prisjeća se Petar, koji je uz rad pohađao višu “Krašovu” školu za inženjera konditora u proizvodnji.

    Domaćica kao diplomski rad

    Ali ono što je zanimljivo jest da je upravo “Domaćica” bila njegov diplomski rad i prvijenac u konditorskoj industriji. Taj keks kasnije je doživio različite varijacije, ali osnova je ostala onakva kakvu je zamislio Petar Tutavac u svom diplomskom radu dalekih pedesetih godina prošlog stoljeća, pisala je Slobodna Dalmacija lani.

    Budući da nije mogao riješiti stambeno pitanje za svoju obitelj u Zagrebu, krajem 1958. godine Petar se vraća u dolinu Neretve u Čapljinu, u tvornicu “Lasta”, koja je u to vrijeme proizvodila kruh, oblatne i medene pogače.

    Nakon dolaska u tvornicu na mjesto tehničkog direktora, započeo je s proširenjem proizvodnje, nabavio nove linije i uveo nove proizvode, među kojima i štrudle od smokava.

    Capture

    Iako je uspješno organizirao proizvodnju, u Čapljini se nije dugo zadržao. Odlazi u Leskovac u tvornicu “Toma Kostić”, gdje je napravio prve grisine u Jugoslaviji, a čak su i talijanski kolege bili oduševljeni njihovom kvalitetom.

    Plazma kao vrhunac karijere

    Krune karijere Petra Tutavca dogodila se u Požarevcu. Tamo je osnovao tvornicu keksa “Bambi”, čiji je zaštitni znak lik iz Disneyjeva crtića.

    – Radeći na proizvodnji dječjeg keksa sa sojinim brašnom za školske kuhinje, razmišljao sam o novom proizvodu koji bi bio nešto sasvim novo u pogledu sastojaka i veće nutritivne vrijednosti. Ideju sam upotpunio saznanjima iz američke stručne literature, a usavršavanjem i izmjenama u recepturi talijanskog keksa “Plasmon” došao sam do originalnog proizvoda s dodacima vitamina, minerala i kombinacijom bjelančevina životinjskog i biljnog podrijetla. Tako je nastala “Plazma”, na kojoj su odrastale generacije – otkrio je Tutavac za Slobodnu Dalmaciju.

    Ali nije sve išlo glatko – bilo je i problema s Talijanima oko imena keksa pa je Tutavac pribjegao solomonskom rješenju:

    – Dogovorili smo se da možemo proizvoditi “Plazmu” ali da je ne možemo izvoziti na talijansko tržište, a onda sam ja tražio da Talijani ne mogu kod nas izvoziti svoj “Plasmon”. Takav je bio dogovor.

    Tutavac niti jedan svoj proizvod nije patentirao…

    – To su bila neka druga vremena, kada se znanje nije skrivalo nego se dijelilo. Sve što sam radio, sve moje recepture i proizvodi, rađeni su pod imenom “Bambi tehnologije”. Uvijek sam smatrao da sve to pripada narodu, da se tako jača društvena snaga i ugled naše zemlje na domaćem i svjetskom tržištu. Bila su to vremena kada su važila neka druga pravila i odnosi među ljudima. Ma meni je dobro i ovako, ja sam sretan čovjek – rekao je u svom posljednjem razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

    – Često dolazim u svoj rodni kraj, uglavnom ljeti. Svaka pomisao na Podgradinu i Opuzen oživi mi najljepše dane djetinjstva i rane mladosti, na moju veliku obitelj i prijatelje, na bezbrižne dane kupanja na Maloj Riki i na Ušću. Trudim se da ne propustim Maraton lađa, također je rekao za Slobodnu.

     

    Share. Facebook Twitter WhatsApp Telegram Email
    Najnovije vijesti

    “”RIBARI: LJUDI OD VITRA I SOLI” – OTVORENA IZLOŽBA O TIHOM SAVEZNIŠTVU MORA I ČOVJEKA

    Dolina Neretve konačno dobiva spoj na autocestu ‘težak’ 10 milijuna eura, sprema se javna nabava

    Otvoreno 65 natječaja za nova radna mjesta u Dolini Neretve

    Obavijest proizvođačima mandarina zbog sredozemne voćne muhe

    Suradnja HOO-a i MUP-a otvorila vrata vrhunskim sportašicama – judo reprezentacije Hrvatske, BiH i Slovenije treniraju u smještano-obučnom centru Mladost u Kuparima

    veljača 2022
    P U S Č P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28  
    « sij   ožu »
    ARHIVA
    R o g o t i n
    Copyright © 2015-2025 PORTAL ROGOTIN

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.